Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "το κύμα του μέλλοντος στο πόρτο αλέγκρε" :: 23-01-2003) 

ΣΟΥΖΑΝ ΤΖΟΡΤΖ

"Το κύμα του μέλλοντος στο Πόρτο Αλέγκρε"

Κοινωνικό Φόρουμ. Ανοίγει σήμερα τις πύλες του

"Κύμα του μέλλοντος" χαρακτηρίζει σε συνέντευξή της στην "Monde" η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας, Σούζαν Τζορτζ, το Τρίτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο ανοίγει τις πύλες του σήμερα το πρωί στο Πόρτο Αλέγκρε.

"Το Πρώτο Κοινωνικό Φόρουμ", εξηγεί η Τζορτζ, η οποία είναι εκ των διοργανωτών του Φόρουμ και αντιπρόεδρος της οργάνωσης Attac, "αφιερώθηκε στη μελέτη της παγκόσμιας κατάστασης, το δεύτερο προσπάθησε να κάνει προτάσεις ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση και το τρίτο, θεωρητικά, θα είναι αφιερωμένο στις στρατηγικές που θα καταστήσουν εφικτές αυτές τις αλλαγές. Περιμένουμε ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, οι οποίοι θα εκπροσωπούν εκατομμύρια άλλους: μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι οι ιδέες μας είναι αναμφισβήτητα σήμερα ένα στοιχείο της συζήτησης. Χιλιάδες οργανώσεις θα εκπροσωπηθούν και το γεγονός αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί περιθωριακό. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίσουν, είτε αυτό τους αρέσει είτε όχι, ότι αποτελεί το κύμα του μέλλοντος".

Τα συμφέροντα

Και η ιδέα της διάνοιξης μιας "οδού επικοινωνίας" με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο θα διεξαχθεί παράλληλα, έως τις 28 Ιανουαρίου; Δεν θα ήταν χρήσιμο κάτι τέτοιο; "Το Νταβός", λέει η Τζορτζ, "έχει δέκα χρόνια να προωθήσει καινούργια πρόταση και δεν έχει κάνει την παραμικρή αυτοκριτική.

Γνωρίζουμε στην εντέλεια, όχι μόνο τι σκέφτονται αλλά και ποια είναι τα συμφέροντά τους. Γιατί λοιπόν να μπούμε στον κόπο να ανοίξουμε κάποια γέφυρα; Θα ήταν ενδιαφέρον αν μας έλεγαν την αλήθεια όσον αφορά το πώς εργάζονται, το πώς επηρεάζουν τις κυβερνήσεις. Θα ήταν διασκεδαστικό να μαθαίναμε τις λεπτομέρειες. Αλλά το μόνο πράγμα που θα έκαναν, θα ήταν να προπαγανδίσουν την ιδεολογία τους".