Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "η επίθεση είναι θέμα ημερών" :: 23-01-2003) 

"Η επίθεση είναι θέμα ημερών"

Η Ρωσία θεωρεί ότι οι Αμερικανοί έχουν λάβει πλέον τις αποφάσεις τους

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Οι ΗΠΑ προχωρούν ολοταχώς για επίθεση εναντίον του Ιράκ, την ώρα που η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς αυτόν τον πόλεμο μειώνεται και διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς τού Μπους στην οικονομία. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν τις προσπάθειες αποτροπής του πολέμου, αλλά ακόμα και η Ρωσία διαμηνύει πως οι ΗΠΑ "έχουν λάβει τις αποφάσεις τους".

Την ανακοίνωση εκπροσώπου του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν περί κατάρριψης χθες από την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους Predator διέψευσε η κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ στην Τάμπα της Φλόριντα.

Εν τω μεταξύ, εξαιτίας τεταμένων διαβουλεύσεων σε επίπεδο πρεσβευτών, το ΝΑΤΟ ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες λήψη απόφασης αναφορικά με την έναρξη ή μη προετοιμασιών για την παροχή υποστήριξης στο ενδεχόμενο αμερικανικής επιχείρησης για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Ρωσία πάντως, φαίνεται να θεωρεί ότι, τουλάχιστον οι Αμερικανοί, έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, και πως ο πόλεμος είναι θέμα ημερών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράκ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των δυνάμεών τους στον Κόλπο, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματικό του ρωσικού στρατού. "Η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ θα διεξαχθεί με όλο τον συνδυασμό των στρατιωτικών μέσων - από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Ο πόλεμος θα έχει μικρή διάρκεια και θα κρατήσει περίπου έναν μήνα", τόνισε ο Ρώσος στρατιωτικός και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες στην περιοχή, αλλά περιμένουν να αναπτύξουν συνολικά 150.000 πριν αρχίσουν την επίθεση.

Και ενόσω ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά πλέον αντίστροφα για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας "Washington Post" και του τηλεοπτικού δικτύου ABC παρουσιάζει επτά στους δέκα Αμερικανούς να επιθυμούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ ώστε να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ. Η δημοσκόπηση επίσης εμφανίζει την υποστήριξη προς τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ να ελαττώνεται (μειώθηκε στο 57% από το 62%).