Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( νέα εμπόδια για τον ερντογάν :: 23-01-2003) 

ΤΟΥΡΚΙΑ

Νέα εμπόδια για τον Ερντογάν

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες το απόγευμα στην Άγκυρα η ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου - που ελήφθη με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά - ότι "ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να φέρει την ιδιότητα του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης".

Η κατάσταση ξεκαθάρισε πολύ σύντομα - μέσα σε περίπου δύο ώρες από την ανακοίνωση. Όλοι οι συνταγματολόγοι που ρωτήθηκαν ομοφώνησαν στο ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο, προφανώς, είχε εκδικάσει την υπόθεση βάσει των άρθρων του συντάγματος και του εκλογικού νόμου που ίσχυαν τον Ιανουάριο του 2002 - τότε που είχε κατατεθεί η προσφυγή του εισαγγελέα εναντίον του Ερντογάν. Τα σχετικά άρθρα έχουν ήδη τροποποιηθεί και ο Ερντογάν μπορεί να είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του κόμματος, αλλά και να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κόμμα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανεκλεγεί πρόεδρος με την απαιτούμενη τυπική διαδικασία: θα εγγραφεί μέλος του κόμματος και η αρμόδια, βάσει του καταστατικού, ιδρυτική συνέλευση θα τον εκλέξει πρόεδρο. Η ιδρυτική συνέλευση κλήθηκε και θα συνέλθει σήμερα το πρωί στις 10 η ώρα - πράγμα που σημαίνει ότι, ενδεχομένως, δεν θα περιμένουν ούτε την έκδοση της αιτιολογημένης απόφασης.

Είναι ενδιαφέρον ότι, κατά μία έννοια, η απόφαση αυτή φαίνεται να επισπεύδει τη διαδικασία "νομιμοποίησης" του Ερντογάν. Μένουν οι επαναληπτικές εκλογές της 9ης Μαρτίου στην πόλη Σίιρτ και εκεί είναι πιθανό να προκύψουν κάποια προβλήματα, καθότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, που οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες, δεν έχει καθορίσει ακόμη αν οι εκλογές αυτές είναι "συνέχεια της εκλογικής αναμέτρησης της 3/11" ή "συμπληρωματικές". Αν είναι "συνέχεια", τότε ίσως να ισχύει και η "απαγόρευση συμμετοχής" του Ερντογάν!