Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( θολό τοπίο η εφαρμογή του ασυμβίβαστου :: 23-01-2003) 

Θολό τοπίο η εφαρμογή του ασυμβίβαστου

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Μπένος έριξε λίγο φως στο τούνελ, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πρ. Παυλόπουλος τάχτηκε κατά του ασυμβίβαστου και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης παρουσίασε διακομματική τροπολογία

Θολό παραμένει το τοπίο για την εφαρμογή του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης επαγγέλματος, καθώς συνεχίστηκαν και στη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής οι αντιδράσεις βουλευτών για το θέμα.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι συσκέψεις σε πολλά επίπεδα - κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό, κόμματα της αντιπολίτευσης - έδωσαν και πήραν, κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ διευκρίνιζαν ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην κάνει πίσω, όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις. Αυτό βοήθησε σε αλλαγή του κλίματος στο κυβερνητικό στρατόπεδο - οι μισοί από τους βουλευτές (ομιλητές) του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά, στήριξαν το σχετικό νομοσχέδιο.

Η ψηφοφορία επί της αρχής αναβλήθηκε πάντως για τις 28 Ιανουαρίου, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα δύο ζητήματα. Πρώτον, τι θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης με τη διακομματική πρόταση - τροπολογία, που ανοίγει παράθυρο στο ασυμβίβαστο. Και δεύτερον, τι θα κάνει η Ν.Δ. στη συνέχεια, αν δηλαδή θα προτείνει τελικώς στους βουλευτές της αλλά και στο ΚΚΕ και στον ΣΥΝ να αποχωρήσουν αμέσως μετά και να μην παραστούν κατά τη συζήτηση των άρθρων.

Πάντως, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος - ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης δεν πήγε χθες στη Βουλή, μελετάει την πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση - έριξε λίγο φως στο τούνελ, αποφεύγοντας να κοντράρει με την αντιπολίτευση, η οποία και χθες ήταν ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην κυβέρνηση. Κυρίως στο ότι δεν μπορεί μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου, και όχι από την αρχή της νέας, να εφαρμόζεται το ασυμβίβαστο.

Ο υφυπουργός, ο οποίος είχε ταχθεί κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος εναντίον του ασυμβίβαστου, που είχε προτείνει ο υπουργός Πολιτισμού και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε χθες ότι η αγωνία των βουλευτών, όπως εκφράσθηκε, δεν υποδηλώνει ιδιοτέλεια (αυτό υποστήριξε με επιμονή χτες ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ.Μ. Παπαϊωάννου) όπως ορισμένοι πιστεύουν. Αντιθέτως, εκφράζει την αγωνία των βουλευτών για ένα κρίσιμο θέμα, που αφορά στην ουσία τον ίδιο τον κοινοβουλευτικό θεσμό.

Ενδεικτικό της προσπάθειας του κ. Μπένου να υπάρξει διέξοδος ήταν ότι χθες παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός εν αντιθέσει με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (κυρίως οι κ.κ. Λ. Τζαννής, Β. Παπανικόλας και Ν. Λεβογιάννης), οι οποίοι σήκωσαν πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. Βουλευτές από όλα τα κόμματα δείχνουν τη διακομματική τροπολογία, την οποία παρουσίασε ο κ. Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ). Την αποδέχεται η Ν.Δ. ως βάση συζήτησης, ενώ την υπογράφουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δ. Γκούσκος, Δ. Λιντζέρης, Γ. Παπαγεωργίου. Για το επίμαχο σημείο του ασυμβίβαστου προβλέπεται "εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός επαγγελματικών δραστηριοτήτων".