"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( βόλτα δίπλα σε... σκουπίδια :: 16-01-2003) 

Βόλτα δίπλα σε… σκουπίδια

Βομβαρδισμένο τοπίο το Πεδίον του Άρεως μετά το παζάρι

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Ο πόλεμος των πάρκων συνεχίζεται. Αφορμή για μία ακόμα διαμαρτυρία των κατοίκων που αντιδρούν στις περιφράξεις ήταν χθες ο περίπατος, δίπλα στα σκουπίδια, που έκαναν οι επισκέπτες στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως.

Πάρκο… σκουπιδότοπος. Περίπατο δίπλα στα σκουπίδια έκαναν χθες οι επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως. Πλαστικά, χαρτόκουτες, σακούλες είναι ό,τι άφησε πίσω του το χριστουγεννιάτικο παζάρι που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο, προκαλώντας για άλλη μία φορά τη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής. "Δεν θα ξαναγίνει παζάρι στο πάρκο", λέει η Υπερνομαρχία

Χαρτόκουτα, πλαστικά, σακούλες, μπουκάλια, σχοινιά, μεταλλικά αντικείμενα από πάγκους μικροπωλητών είχαν καταλάβει παρτέρια και δρόμους στο Πεδίον του Άρεως και οι περαστικοί έκαναν… σλάλομ για να τα αποφύγουν. Το πάρκο θύμιζε περισσότερο βομβαρδισμένο τοπίο παρά χώρο πρασίνου και αναψυχής. Το χριστουγεννιάτικο παζάρι που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο είχε τελειώσει αλλά είχε αφήσει πίσω του σκουπίδια. Δύο υπάλληλοι δεν προλάβαιναν να μαζεύουν σκουπίδια. Κάποιοι από τους επισκέπτες που έκαναν τη βόλτα τους τα έχαναν μπρος στη θέα. "Τι είναι όλα αυτά;", έλεγαν.

"Βλέπετε γιατί δεν θέλουμε το παζάρι. Κάθε φορά μάς λένε ότι όταν θα φύγουν θα αφήσουν το πάρκο όπως το βρήκαν αλλά… δυστυχώς κανείς δεν μας ακούει", λέει ο κ. Θόδωρος Κοκκινάκης κάτοικος Εξαρχείων και μέλος της επιτροπής αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Άρεως. Οι κάτοικοι πάντως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την περίφραξη. Προγραμματίζουν μάλιστα λαϊκή συνέλευση την Κυριακή στις 11 π.μ. στο άγαλμα του Κωνσταντίνου, στην οποία έχουν καλέσει και την υπερνομάρχη κ. Φώφη Γεννηματά, ώστε να ενημερωθεί ότι ο κόσμος είναι αντίθετος με το έργο. "Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί για την περίφραξη του πάρκου, το κλείσιμο των εισόδων, την κοπή της χλωρίδας και γενικότερα την καταστροφή του άλσους από τις εμπορευματικές χρήσεις μέσα σ' αυτό", τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της επιτροπής. Όπως λένε έχουν ενημερώσει με νέο υπόμνημα την υπερνομάρχη για τις θέσεις τους και περιμένουν την απάντησή της.

Μετά τα έργα περίφραξης - που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων - οι είσοδοι του πάρκου έχουν μειωθεί από 14 σε 4. Οι εργασίες ανάπλασης συνεχίζονται εκτός από ένα κομμάτι που αφορά εργασίες διάνοιξης δρόμων για τις οποίες το Ειρηνοδικείο αποφάσισε προσωρινή αναστολή τους έπειτα από προσφυγή των κατοίκων.

Όπως τόνιζαν πάντως χθες στα "ΝΕΑ" συνεργάτες της κ. Γεννηματά η Υπερνομαρχία δεν πρόκειται να επιτρέψει ξανά παζάρι και μικροπωλητές μέσα στο πάρκο. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα δημιουργηθεί πάρκινγκ ούτε αναψυκτήριο - κέτερινγκ, όπως φοβούνται οι κάτοικοι. Όσο για τη χάραξη δρόμων που γίνεται αυτή τη στιγμή "πρόκειται για τους "τυφλούς" δρόμους του πάρκου που πλακοστρώνονται και προορίζονται για τους πεζούς. Σε καμία περίπτωση δεν θα περνούν αυτοκίνητα".

Πάντως η νέα υπερνομάρχης δεν προτίθεται προς το παρόν να ζητήσει κάποια αλλαγή στα έργα που εκτελούνται και αφορούν την περίφραξη και τη μείωση των εισόδων, αφού όπως σημειώνεται "βασικό είναι να παρέχεται ασφάλεια στους επισκέπτες". Προτεραιότητα της νέας αρχής είναι να παρακολουθεί στενά αν τα έργα εκτελούνται σωστά και στις προβλεπόμενες ημερομηνίες (τελειώνουν τον Ιούνιο). Στα άμεσα σχέδιά της είναι επίσης να ξεκινήσουν νέα έργα ώστε το Πεδίον του Άρεως να είναι καλά φωτισμένο, να προστατεύεται επαρκώς - υπάρχουν σκέψεις και για… νομαρχιακή αστυνομία - να αναγορευτεί σε πολιτιστικό χώρο (χωρίς παζάρια) "ώστε τελικά να παραδοθεί σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας, όλων των ηλικιών".

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Η περίφραξη πήρε… παράταση

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες περιοίκων και στον Λόφο του Φιλοπάππου. Όπως λένε οι ίδιοι, με την περίφραξη του λόφου χάνεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και σχεδιάζεται η εμπορευματοποίησή του. "Θα χαθεί άλλος ένας ελεύθερος χώρος που έως τώρα χαίρονταν όλοι οι Αθηναίοι. Τώρα βάζουν κάγκελα δήθεν για την προστασία του…" φωνάζουν οι κάτοικοι, που φοβούνται ότι στο μέλλον θα υπάρχει είσοδος με εισιτήριο. Φαίνεται μάλιστα ότι οι αντιδράσεις τους έφεραν και αποτέλεσμα, αφού, όπως λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας κ. Φώτης Γιαννόπουλος, "αυτόν τον καιρό έχουμε επικεντρωθεί σε εργασίες στο εσωτερικό του χώρου, στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, και έχουμε αφήσει για μετά την περίφραξη".