Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καθαρή αθήνα για πεζούς :: 16-01-2003) 

Καθαρή Αθήνα για πεζούς

Έξι στόχοι της Ντόρας Μπακογιάννη εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Σχέδιο έξι σημείων για την αναμόρφωση της Αθήνας πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε χθες το βράδυ η δήμαρχος της πόλης Ντόρα Μπακογιάννη.

Άμεσες αλλαγές υποσχέθηκε να προωθήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματός της στο Μέγαρο Μουσικής

Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, βουλευτών και εκπροσώπων των τεχνών και των γραμμάτων, η δήμαρχος της Αθήνας δεν έκρυψε την αγωνία της για το λίγο χρονικό διάστημα - μόλις 17 μήνες - που απομένει μέχρι το μεγάλο γεγονός και ζήτησε τη συνεργασία της κυβέρνησης, του Αθήνα 2004, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των ίδιων των δημοτών για την επιτυχία "της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας".

Πεζοδρόμια

Στο θέμα της λειτουργικότητας της πόλης, η κ. Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε πως θα ανακατασκευαστούν "όσο το δυνατόν περισσότερα πεζοδρόμια", θα διευκολυνθεί σε αυτά η κίνηση των πεζών και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και παράλληλα θα επιταχυνθεί το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές του δήμου όπου υπάρχει ανάγκη. Σε αυτή τη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται ακόμη αλλαγές ή αντικαταστάσεις δημόσιων καθιστικών και στάσεων λεωφορείων, ανακαίνιση των όψεων των κτιρίων και απομάκρυνση κεραιών και περιττών διαφημιστικών πινακίδων.

Στον τομέα της καθαριότητας η δήμαρχος Αθηναίων υποσχέθηκε ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα πλένονται συχνότερα και πως θα προωθηθεί η δημιουργία ενός σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων με σκοπό τα απορριμματοφόρα οχήματα του δήμου να αφήνουν εκεί το φορτίο τους χωρίς να είναι αναγκασμένα να πηγαίνουν μέχρι τη χωματερή των Άνω Λιοσίων και να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο. 10.000 δέντρα Για το πράσινο, η κ. Ντ. Μπακογιάννη είπε πως ο δήμος θα παραλάβει πολύσύντομα τα 6.034 μεγάλα δέντρα από τα 10.000 που συνολικά θα φυτευτούν στους δρόμους της πόλης. Για μια ακόμη φορά μάλιστα ζήτησε να εκχωρηθούν στον δήμο οι αρμοδιότητες διαχείρισης συγκεκριμένων ελεύθερων χώρων που τώρα ανήκουν σε κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία.

700 στη Δημοτική Αστυνομία

Στα μέτρα για την αναμόρφωση της Αθήνας περιλαμβάνεται ακόμη και η συγκρότηση ενός καλά εκπαιδευμένου σώματος Δημοτικής Αστυνομίας, που θα το αποτελούν περισσότεροι από 700 άνδρες. Η δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψή τους θα προκηρυχτεί σύντομα και η νέα Δημοτική Αστυνομία θα είναι έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα από τον Μάρτιο του 2004. Βασική προτεραιότητά της θα είναι η τήρηση της καθαριότητας. Τι σημαίνει αυτό; "Ότι όποιος ρυπαίνει θα πληρώνει", είπε η κ. Μπακογιάννη διευκρινίζοντας ότι "πρόκειται για μια αρχή που υιοθετεί πλέον ο Δήμος της Αθήνας όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση".

Εξυπηρέτηση πολιτών

Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στα ενδότερα του δήμου και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες που έχουν επωμιστεί την εξυπηρέτηση του κοινού. Η σύγχρονη μηχανοργάνωση, η αποστολή πιστοποιητικών στο σπίτι και η καθιέρωση τηλεφωνικής γραμμής για την άμεση επικοινωνία του δημότη είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της νέας Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Δύο φορείς

Η τελευταία δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες η δήμαρχος της πόλης θα στοχεύει στη δημιουργία δύο φορέων που θα συμβάλουν στην οικονομική αναβάθμιση της Αθήνας, στην τουριστική προβολή της αλλά και στην επεξεργασία ενός προγράμματος για τη συμμετοχή του κόσμου στα πολιτιστικά δρώμενα.