"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( γυναίκες "πολιορκούν" το άβατον :: 16-01-2003) 

Γυναίκες "πολιορκούν" το άβατον

Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών δεν ανησυχεί τους μοναχούς του Αγίου Όρους

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ

Υπέρ της άρσης του αβάτου στο Άγιον Όρος τάχθηκε χθες το Ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές με ψήφους 277 υπέρ έναντι 255 κατά και 15 λευκών, έκαναν δεκτό ψήφισμα για κατάργηση του αβάτου, το οποίο υπέβαλε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Τζοκ Σβίμπελ.

Μοναστική πολιτεία. Το ειδικό καθεστώς κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και την κοινή δήλωση της κυβέρνησης και των χωρών - μελών της τότε ΕΟΚ

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι "η απαγόρευση της εισόδου των γυναικών στο Άγιον Όρος που ισχύει από το 1045 παραβιάζει την παγκοσμίως αναγνωριζόμενη αρχή της ισότητας των φύλων, την κοινοτική νομοθεσία για την απαγόρευση των διακρίσεων και για την ισότητα, καθώς και τις διατάξεις περί ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών".

Η απόφαση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου δεν φαίνεται ωστόσο να ανησυχεί ιδιαίτερα τους μοναχούς του Αγίου Όρους. "Δεν υπάρχει καμιά δεσμευτική απόφαση. Η απαγόρευση εισόδου γυναικών στον Άθω είναι ένα καθεστώς που ισχύει από της συστάσεως της μοναστικής κοινότητας. Εδώ και σχεδόν 1.200 χρόνια ισχύει το άβατον, το οποίο πρώτος επικύρωσε ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής. Η Χερσόνησος είναι ιδιοκτησία των 20 Μονών και ως εκ τούτου όποια απόφαση για άρση, παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία των αγιορειτών μοναχών και κάθε έννοια ιδιωτικού ασύλου", λέει στα "ΝΕΑ" ο μοναχός Ιωάννης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος.

Αντίθετη με οποιαδήποτε προσπάθεια για άρση του αβάτου είναι και η Εκκλησία της Ελλάδος και βεβαίως το Πατριαρχείο, το οποίο επισημαίνει πως το Άγιον Όρος τα τελευταία χρόνια χάνει την πνευματικότητά του, και κάνει αναφορά στους νέους δρόμους που ανοίγονται και αλλοιώνουν το περιβάλλον, αλλά και στις ανέσεις των μοναχών και τις προσβάσεις τους στις νέες τεχνολογίες.

Η Εκκλησία της Ελλάδος μπορεί να μη διατυπώνει ανάλογες παρατηρήσεις, ωστόσο διαφωνεί με την είσοδο γυναικών στον χώρο. "Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική.

Πρόκειται περί λάθους. Δυστυχώς οι ευρωβουλευτές δεν έλαβαν υπόψη τους τις θρησκευτικές και πνευματικές παραμέτρους του θέματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος. Ανάλογη ήταν η δήλωση και του εκπροσώπου Τύπου της Συνόδου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου.

Το ειδικό καθεστώς είναι κατοχυρωμένο

Το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα αλλά και από τον Καταστατικό Χάρτη της μοναστικής κοινότητας και από την κοινή δήλωση του 1979 μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΟΚ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η άρση του αβάτου έχει συζητηθεί πολλές φορές - χωρίς αποτέλεσμα - αφού όλοι αντιμετώπισαν τη Χερσόνησο "ως κλειστή θρησκευτική κοινότητα και όχι σαν άλσος η μουσειακό χώρο", όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι μοναχοί.

Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή τους υποστήριξαν πως "σε ό,τι αφορά το άρθρο για το Άγιον Όρος, αποδεικνύει άγνοια για το κατοχυρωμένο από τις συνθήκες Ειδικό Καθεστώς του Αγίου Όρους". Ακόμη αναφέρεται ότι στο παράρτημα της τελικής πράξης της Συνθήκης του Άμστερνταμ υπάρχει δήλωση της Ελλάδας, η οποία είχε προσαρτηθεί στην τελική πράξη της συνθήκης προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πως τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μέχρι σήμερα πάντως το άβατον δεν έχει παραβιαστεί (όποια το παραβιάσει εκτός των άλλων τιμωρείται με φυλάκιση) παρά μόνο κατά τον εμφύλιο, όταν μπήκαν στον Άθω ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ στις οποίες συμμετείχαν και γυναίκες.

Οι ηλικιωμένοι μητροπολίτες

Πέρα από το θέμα του αβάτου, χθες τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο απασχόλησαν τα θέματα των ηλικιωμένων μητροπολιτών, οι οποίοι δυσκολεύονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, και η σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την ίδρυση ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Χθες έγινε γνωστό και το ποσό που συγκεντρώθηκε από την έκθεση σε λαϊκό προσκύνημα του εικονίσματος της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα έσοδα από το παγκάρι και την πώληση κεριών ξεπέρασαν τα 14.700.000 ευρώ.