Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( νέο πόθεν έσχες... ειδικά για "επιλέκτους" του δημοσίου :: 15-01-2003) 

Νέο πόθεν έσχες… ειδικά για "επιλέκτους" του Δημοσίου

Μέχρι και άρση του τραπεζικού απορρήτου θα προβλέπει το νέο σύστημα πόθεν έσχες για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων περιορίζεται μόνο σε "επίλεκτα" στελέχη του Δημοσίου, αλλά θα ισχύει μέχρι και 3 έτη μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία.

Διευθυντικά στελέχη, τμηματάρχες και ανώτερα στελέχη του Δημοσίου, καθώς και υπάλληλοι που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές ή υπηρετούν σε ευαίσθητους τομείς θα υποβάλλουν πόθεν έσχες. Οι αρχές και το πλαίσιο του νέου συστήματος περιλαμβάνονται στο προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης εκτιμάται πως θα είναι περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα καλούνται ανά διετία να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο και να το καταθέτουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση. Στοιχεία, όπως οικογενειακή κατάσταση, εισόδημα, τραπεζικοί λογαριασμοί, κινητή και ακίνητη περιουσία καθώς και τυχόν περιουσιακές μεταβολές θα καταγράφονται μεταξύ άλλων στο έντυπο.

Η επεξεργασία θα γίνεται με τρόπο ηλεκτρονικό από το ΚΕΠΥΟ, ώστε άμεσα να μπορούν να διασταυρώνονται και τεκμηριώνονται αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο έλεγχος θα είναι αρμοδιότητα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με τη συνδρομή, όπου απαιτείται, της Οικονομικής Επιθεώρησης. Εάν διαπιστωθούν αδικαιολόγητες αλλαγές στο εισόδημα των υπαλλήλων, θα είναι δυνατή με εντολή εισαγγελέα η πρόσβαση και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Σε περιπτώσεις όπου προκύψουν βεβαιωμένες παραβάσεις, οι υπάλληλοι θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

Η ύπαρξη σαφών ενδείξεων ή επώνυμων καταγγελιών θα δίνει εξάλλου τη δυνατότητα στο Σώμα Επιθεωρητών να ασκεί αυτεπάγγελτο έλεγχο και να απαιτεί την υποβολή πόθεν έσχες από οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο, ανεξαρτήτως εάν δεν υπάγεται στις κατηγορίες που υποχρεωτικώς καταθέτουν δήλωση. Το σύστημα υποβολής πόθεν έσχες αναμένεται να επεκταθεί και στους υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης, ενώ θα αποτελέσει πρότυπο για το πόθεν έσχες των βουλευτών που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι, από δειγματοληπτικούς ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών στις δηλώσεις πόθεν έσχες που είχαν υποβάλει οι δημόσιοι υπάλληλοι βάσει του προηγούμενου συστήματος, είχε διαπιστωθεί πως 1 στους 10 υπαλλήλους αποταμίευε περισσότερα από τα προβλεπόμενα χρήματα και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο προϋπηρεσίας. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος μέσα σε 5 χρόνια υπηρεσίας είχε συγκεντρώσει καταθέσεις 150 εκατομμυρίων δραχμών.

Εν τω μεταξύ, συνέρχεται για πρώτη φορά σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου και Επιθεώρησης. Πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας του νέου γενικού επιθεωρητή Κ. Δαφέρμου με τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που θα γίνει παρουσία και του υπουργού Κ. Σκανδαλίδη.