"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι κρυφοί πρωταγωνιστές :: 21-03-2003) 

Οι κρυφοί πρωταγωνιστές

Οι Αμερικανοί κατάσκοποι άλλαξαν τα πολεμικά σχέδια

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ξεχάστε το αμερικανικό πολεμικό σχέδιο που θα προκαλούσε «τρόμο και δέος» στους Ιρακινούς. Λίγες ώρες πριν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν την επίθεση εναντίον του Ιράκ, άλλαξαν τα πολεμικά σχέδια προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία να πληγεί ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Αυτή η αλλαγή προκάλεσε κατάπληξη ακόμα και στους Βρετανούς, και ανέδειξε τον ρόλο της αντικατασκοπείας σε αυτό τον πόλεμο, σε πρωταγωνιστικό.

Γύρω στις 11 προχθές το βράδυ, ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, ανέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ένα σενάριο που έμοιαζε τόσο απίθανο, που θα μπορούσε να φθάνει και στο σημείο της φαντασίας, σύμφωνα με το οποίο, ο πόλεμος στο Ιράκ θα μπορούσε να μεταμορφωθεί στις πρώτες στιγμές του. Η CIA, είπε ο Τένετ, πίστευε πως γνώριζε πού βρίσκεται ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν.

Η αποκάλυψη

Όπως αποκάλυψε χθες η «Washington Post», ο διευθυντής της CIA είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο, ότι είχε σοβαρές πληροφορίες πως ο Χουσεΐν και άλλοι «από τα ανώτερα κλιμάκια της ιρακινής ηγεσίας» - άθρωποι που κανονικά δεν εντοπίζονται με τίποτα - παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αυτός ο εντοπισμός του Χουσεΐν - κάτι που ένας Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλεσε «στόχος ευκαιρίας» - δεν αναμενόταν να διαρκέσει για πολύ χρόνο και πιθανολογούνταν ότι μπορεί να μην ξαναγίνει.

Τις πρώτες ώρες αφότου άκουσε τον Τένετ, ο Μπους και οι επικεφαλής σύμβουλοί του εθνικής ασφάλειας έσκισαν το προσεκτικά καταστρωμένο πρόγραμμα βίας που το Πεντάγωνο… ακόνιζε επί μήνες. Και όταν ο Μπους υπέγραψε την εντολή έναρξης της επίθεσης, στη μιάμιση χθες το πρωί, αυτή περιελάμβανε και έναν γρήγορο αυτοσχεδιασμό. Οι πρώτες βολές θα περνούσαν μέσα από την οροφή και τους τοίχους ενός ανώνυμου σπιτιού στη Βαγδάτη, στοχεύοντας βαθιά από κάτω από το σπίτι, με την ελπίδα ότι έτσι θα αποκεφαλιζόταν μονομιάς η ιρακινή κυβέρνηση. Επρόκειτο για ένα «ασυνήθιστο χτύπημα» - όπως το αξιολόγησε ένας κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η τηλεοπτική εμφάνιση

Τρεις ώρες αφού ο Μπους έδωσε την εντολή για έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, μια σειρά εκρήξεων έπληξαν τη Νότιο Βαγδάτη. Η ιρακινή τηλεόραση γρήγορα μετέδωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν καλά και θα μιλούσε στο έθνος σύντομα. Τρεις ώρες αργότερα, ο Σαντάμ Χουσεΐν έκανε μια ζωντανή - όπως τουλάχιστον δήλωσε η ιρακινή τηλεόραση - εμφάνιση στην τηλεόραση.

Ακόμα δεν είναι βέβαιο εάν ήταν ο ίδιος ο Χουσεΐν που εμφανίστηκε στην τηλεόραση ή ένας από τους σωσίες του, και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα πρέπει να περάσει κάποιος καιρός για να μπορέσουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να διαπιστώσουν ακριβώς ποιοι επλήγησαν από το αμερικανικό χτύπημα.

Αλλά δύο ήταν τα πράγματα που γίνονταν ξεκάθαρα: ότι πρώτιστος στόχος του Μπους ήταν να βρει τον Σαντάμ Χουσεΐν και να τον σκοτώσει, και ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο θα παίξει, όχι το… βαρύ πυροβολικό αλλά η αντικατασκοπεία, με τις ανθρώπινες και ηλεκτρονικές πληροφορίες που θα χρειαστούν για να εξουδετερωθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο αιφνιδιασμός

Από αυτήν την αλλαγή που έκαναν οι ΗΠΑ στα πολεμικά τους σχέδια, αιφνιδιάστηκαν ακόμα και οι Βρετανοί, οι οποίοι περίμεναν έναν καταιγιστικό αεροπορικό βομβαρδισμό, αντί για μια «επίθεση μεγάλης ακρίβειας» που θα είχε ως στόχο τον Σαντάμ Χουσεΐν. «Οι πληροφορίες της αντικατασκοπείας είναι πολύ σημαντικές», ανέφερε ο Τιμ Ρίπλεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στη Βρετανία. «Ο βαθμός της εξυπνάδας των "έξυπνων βομβών" των ΗΠΑ, εξαρτάται από την εξυπνάδα των πληροφοριών που συγκεντρώνουν οι μυστικές υπηρεσίες τους. Εάν δεν έχουν τέτοιες πληροφορίες, οι "έξυπνες βόμβες" τους, ισοδυναμούν με χαζές».