Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( διχασμένοι στην παρέλαση :: 21-03-2003) 

Διχασμένοι στην παρέλαση

Αντιδράσεις σε δύο χωριά της Ηλείας για τους σημαιοφόρους

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Άλλη μια «υπόθεση Οδυσσέα Τσενάι» εξελίσσεται, αυτήν τη φορά στην Ηλεία. Σε δύο χωριά έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις εν όψει της προοπτικής να γίνουν σημαιοφόροι σε σχολικές παρελάσεις αριστούχοι Αλαβανοί μαθητές.

Η 12χρονη αριστούχος μαθήτρια από την Αλβανία Ευγενία Παππά που επελέγη με απόφαση του σχολείου στα Δουνέικα να κρατήσει τη σημαία

Στα χωριά Δουνέικα και Σαβάλια, όπου προετοιμάζονται οι παρελάσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ορισμένοι κάτοικοι δηλώνουν έτοιμοι να τις διακόψουν αν κρατήσουν Αλβανοί μαθητές τη σημαία, ενώ οι σχολικοί παράγοντες λένε πως πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι ορίζει ο νόμος.

Δύο μαθητές, που κατάγονται από την Αλβανία, έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στα σχολεία των δύο χωριών. Στο Δημοτικό Σχολείο Σαβαλίων τρεις μαθητές συγκέντρωσαν αρχικά την ίδια βαθμολογία. Αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση για το ποιος θα είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση, με αποτέλεσμα να κερδίσει ένας δωδεκάχρονος Αλβανός. Αμέσως προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις και σε λαϊκή συνέλευση που ακολούθησε ελήφθη απόφαση να υπάρχουν στην παρέλαση δύο σημαιοφόροι - ένας στο πρώτο τμήμα κι ένας στο δεύτερο. Ο πρόεδρος των διδασκόντων του σχολείου Στέφανος Σκουτέρης και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ευάγγ. Φωτεινόπουλος δήλωσαν ότι πρέπει να τηρηθούν όσα ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας. Δάσκαλος της περιοχής υποστηρίζει ότι ο δωδεκάχρονος Αλβανός είναι αριστούχος μαθητής, με ξεχωριστές επιδόσεις και ικανότητες. Την ώρα όμως που εκδηλώνονται αυτές οι αντιδράσεις, επισημαίνεται ότι στο σχολείο των Δουνέικων, από τους 35 μαθητές Έλληνες είναι μόνον οι 11. Δώδεκα είναι Αλβανοί και άλλοι δώδεκα Βούλγαροι.

Θα πάρουν τις σημαίες

Η απόφαση του σχολείου στα Δουνέικα να επιλεγεί μία μαθήτρια από την Αλβανία, η Ευγενία Παππά, για σημαιοφόρος δίχασε τους γονείς και δεν αποκλείεται τελικά να μην πραγματοποιηθεί η παρέλαση. Κάτοικοι και από τα δύο χωριά δηλώνουν αποφασισμένοι να διακόψουν τις παρελάσεις, αν τελικά πραγματοποιηθούν, και να πάρουν τις σημαίες από τα χέρια των Αλβανών μαθητών. Κάτοικος των Σαβαλίων λέει χαρακτηριστικά: «Δικαίωμα να κρατήσουν τη σημαία έχουν μόνον Έλληνες». Αντίθετη άποψη έχει η δεκαπεντάχρονη μαθήτρια σε Γυμνάσιο της Ηλείας Ευαγγελία Καπανδρίτη. «Αφού τα παιδιά από την Αλβανία είναι καλοί μαθητές, γιατί να μην κρατήσουν τη σημαία;».

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΣΕΝΑΪ

Η ιστορία της πρώτης κόντρας

Πριν από τρία χρόνια, ένας αριστούχος μαθητής του Γυμνασίου της Νέας Μηχανιώνας, ο Οδυσσέας Τσενάι, αλβανικής καταγωγής, συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των συμμαθητών του και οι καθηγητές του τον έκριναν άξιο να κρατήσει την ελληνική σημαία. Όμως οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην τοπική κοινωνία ήταν πολύ μεγάλες και το θέμα πήρε έκταση. Αρχικά παρενέβη το υπουργείο Παιδείας που έκρινε ότι ο αλλοδαπός μαθητής είχε το δικαίωμα να κρατήσει τη σημαία, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, θύμισε ότι «Έλληνες είναι οι της ημετέρας Παιδείας μετέχοντες». Ο Οδυσσέας Τσενάι, ωστόσο, δεν κράτησε τη σημαία. Ανάλογες αντιδράσεις δημιουργήθηκαν στις εθνικές γιορτές στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές: κάποιοι αλλοδαποί μαθητές παρήλασαν κανονικά, κάποιοι άλλοι τελικά εμποδίστηκαν.