Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( προωθεί τη "στρατηγική έντασης" :: 15-01-2003) 

ΤΟΥΡΚΙΑ

Προωθεί τη "στρατηγική έντασης"

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Σε τουρκική "παγίδα" αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τον… εικοσαπλασιασμό των αερομαχιών στο Αιγαίο που σημειώθηκε μεταξύ 2001 και 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες. Στόχος της Άγκυρας κατά το κρίσιμο αυτό για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό χρονικό διάστημα είναι η προώθηση της "στρατηγικής της έντασης" ώστε μέσα απ' αυτή να επιδιώξει "συζήτηση" των διεκδικήσεών της, λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την κλιμάκωση των προκλήσεων. Η επιδίωξη αυτή ερμηνεύει, κατά τις πηγές αυτές, την επιλογή της κατακόρυφης αύξησης και του αριθμού των οπλισμένων αεροσκαφών (δεκαπλασιασμός) μαζί με τις εμπλοκές έναντι του τριπλασιασμού (μόνο…) του αριθμού των εισερχόμενων αεροσκαφών και των παραβιάσεων.

Για το επικίνδυνο αυτό καθημερινό "παιχνίδι" της Άγκυρας στα όρια του αεροπορικού ατυχήματος, η Αθήνα έχει ενημερώσει με κάθε τρόπο τη διεθνή κοινότητα - πρόσφατα ο κ. Γ. Παπαντωνίου έθεσε το θέμα και στον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επέλεξε και τηρεί την τακτική της ψύχραιμης αντιμετώπισης των προκλήσεων - ιδιαίτερα δε των εμπλοκών ή "σκυλοκαβγάδων" (dog fight). Τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών εκτιμούν ότι οποιαδήποτε "ανταπόκριση" και κλιμάκωση των προκλήσεων που επιδιώκουν οι Τούρκοι - πέραν των "σταθερών και ψύχραιμων αναχαιτίσεων" - θα έδινε λαβή για παρέμβαση στους κύκλους της Άγκυρας οι οποίοι δεν υιοθετούν τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί.

Στην τουρκική αεροπορική δραστηριότητα αναφέρθηκε χθες ο κ. Γ. Παπαντωνίου απ' το Λιτόχωρο, όπου παρακολούθησε άσκηση αρμάτων και επέκρινε τη στάση του Τούρκου ομολόγου του, λέγοντας πως τού έχει επιστήσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η τακτική αυτή. "Αναμένω ακόμη απάντησή του", κατέληξε.