Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τους διχάζει ο πόλεμος στο ιράκ :: 20-03-2003) 

Τους διχάζει ο πόλεμος στο Ιράκ

Σημίτης προς «15»: Να αναλάβει καθένας τις ευθύνες του

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η σημερινή προεδρία του Κώστα Σημίτη στους «15» της Ένωσης όπου θα συζητηθεί το Ιράκ θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που έζησαν οι εταίροι στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Τότε, πριν από ένα μήνα, ο Πρωθυπουργός επέδειξε διαπραγματευτική δεινότητα και κατάφερε αυτό που όλοι σχεδόν θεωρούσαν αδύνατον: την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξάντληση των διπλωματικών δυνατοτήτων.

Τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός εισέρχεται στην αίθουσα συνεδριάσεων των «15» με διαφορετικές προτεραιότητες. Καταρχήν, δεν επιθυμεί κατ' ουδένα τρόπο η Ένωση και η ελληνική προεδρία να θεωρηθούν, έστω και έμμεσα, συνένοχες στην αμερικανοβρετανική επίθεση. Και, δεύτερον, δεν θεωρεί πλέον πως μία κακή κοινή θέση είναι καλύτερη από την απουσία κοινής θέσης. «Ο καθείς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Στις τελευταίες συσκέψεις της ελληνικής αντιπροσωπείας διατυπώθηκαν δύο απόψεις. Η μία (από συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου) υποστήριζε πως το «κενό» της κοινής θέσης θα μπορούσε να καλυφθεί από μια συμφωνία των «15» για ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην ανοικοδόμηση. Θέση με την οποία ήδη έχει διαφωνήσει η Κομισιόν, η οποία αρνείται χρηματοδοτήσεις για ενέργειες που δεν στηρίζονται από τον ΟΗΕ. Η άλλη θέση (από κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού) υποστηρίζει πως ο κ. Σημίτης θα πρέπει να πει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», όπως άλλωστε έκανε και πριν από την αναχώρησή του από την Αθήνα. Η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό - και δεν αναμένεται να γίνει γνωστή νωρίτερα από σήμερα το βράδυ…