Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ρεκόρ απαγορευτικών :: 20-03-2003) 

Ρεκόρ απαγορευτικών

Φέτος 36 φορές έδεσαν τα καράβια, αντι 13 πέρυσι

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

«Χειμώνας των απαγορευτικών» ήταν ο φετινός για τα νησιά του Αιγαίου. Από την 1η Δεκεμβρίου έως και σήμερα απαγορεύτηκε 36 φορές ο απόπλους των επιβατηγών πλοίων, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Το ίδιο διάστημα, πέρσι, είχαν εκδοθεί μόλις 13 απαγορευτικά.

Ο φετινός αριθμός αποτελεί ρεκόρ που είχε να σημειωθεί χρόνια. Ο συνήθης αριθμός των «απαγορευτικών κυμαίνεται μεταξύ 13 και 15 (τον χειμώνα 2000 - 2001 ήταν 15). Όμως, τα απανωτά κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν φέτος τη χώρα «έδεσαν» τα καράβια… για τα καλά. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγίου Μηνά της Χίου κ. Γιάννης Πανταλάρας, «η απομόνωση του φετινού χειμώνα μάς γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Τότε, που κάναμε ημέρες για να δούμε ένα καράβι».

Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι, Πάτμος, Λέρος, Κάσος είναι μερικά μόνο από τα νησιά που έζησαν ξανά φέτος - ύστερα από πολλά χρόνια - τον εφιάλτη της απομόνωσης. «Είμαστε θύματα της βαρυχειμωνιάς», λέει ο κ. Νίκος Ζαχάρης, ελαιοχρωματιστής, κάτοικος της Κάσου: «Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μετά την αναστολή των πτήσεων των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ. Αλίμονο, αν κάποιος από εμάς πάθει κάτι και χρειαστεί άμεση ιατρική βοήθεια. Είμαστε φέτος πιο απομονωμένοι από κάθε άλλη φορά, τόσο από αέρα όσο και από θάλασσα».

«Τελείωναν τα καύσιμα»

Ο κ. Δημήτρης Τσόπελας, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Σερίφου, συμπληρώνει από τη δική του σκοπιά ότι «υπήρχαν ημέρες που δεν μπορούσε να πάει κανείς από τη Σέριφο στη Σύρο. Μιλάμε για δύο νησιά που απέχουν μεταξύ τους μόλις 25 ναυτικά μίλια». Η Σίφνος, πάλι, ήταν αποκλεισμένη για εφτά συνεχόμενες ημέρες τον Ιανουάριο. «Την τέταρτη και την πέμπτη ημέρα τα ράφια άρχιζαν να αδειάζουν. Τα καύσιμα τέλειωναν», λέει ο δήμαρχος Σίφνου Ιωάννης Γεροντής. «Υπήρχε απαγορευτικό για μία εβδομάδα. Όταν έληξε δεν ήρθε το πλοίο για άλλες δύο ημέρες, επειδή δεν υπήρχε προγραμματισμένο δρομολόγιο».

Στην Κίμωλο ζουν 800 άτομα. Ωστόσο, το νησί δεν διαθέτει υποκατάστημα τράπεζας ούτε ταχυδρομείο. Ο ΟΤΕ δεν έχει γραφεία. Οι κάτοικοι του νησιού είναι υποχρεωμένοι να πάνε στη Μήλο για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Η πρόσβαση, όταν έχει κακοκαιρία, είναι αδύνατη. Σε πολλά νησιά οι εμπορικές συναλλαγές σταμάτησαν.

Το ίδιο το υπουργείο Αιγαίου θεωρεί ότι λύση στο πρόβλημα θα βρεθεί μόνο όταν κυκλοφορήσουν στο Αιγαίο υπερσύγχρονα ταχύπλοα, που μπορούν να πλέουν ακόμα και με 8 Μποφώρ. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, μετά τις εξαγγελίες Σηφουνάκη έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την απόκτηση τους, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Προσάραξε στην Άνδρο

Στον Πειραιά αντί για τη Ραφήνα έφτασαν χθες το βράδυ οι 237 επιβάτες του επιβατηγού πλοίου «Super Ferry ΙΙ», που προσάραξε το απόγευμα σε αβαθή του λιμένα Γαυρίου της Άνδρου. Κανείς από τους επιβάτες και το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε, ενώ από το τοπικό λιμεναρχείο απαγορεύτηκε ο απόπλους του επιβατηγού μέχρι να γίνει επιθεώρηση.

Πάλι κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Τα «απαγορευτικά» δεν έχουν τέλος τον φετινό χειμώνα. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέα ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο, με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Συγκεκριμένα, νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται από το Σάββατο το πρωί, με βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν κυρίως την Ανατολική και τη Νότια Ελλάδα. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι που θα φθάσουν τα 6 Μπωφόρ.

Η Κυριακή θα είναι μία βροχερή ημέρα. Είναι πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ χιονοπτώσεις, σφοδρότερες από το Σάββατο, θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα πάντα με τις προγνώσεις, θα πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο η ένταση των οποίων θα φθάσει, και ενδεχομένως ξεπεράσει, τα 8 Μπωφόρ.