Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κυκλοφορούν με μάσκες! :: 20-03-2003) 

Κυκλοφορούν με μάσκες!

Εντείνεται η απειλή της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Επιχείρηση Ασπίδα Ελευθερίας σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Επιχείρηση Άτλαντας στη Νέα Υόρκη. Νέα αντιτρομοκρατική ιστοσελίδα από τη βρετανική κυβέρνηση. Αυξημένες πωλήσεις αντιασφυξιογόνων μασκών στο Λονδίνο. Δωρεάν διάθεση αντιασφυξιογόνων μασκών στο Ισραήλ.

Με μάσκες. Η απειλή ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος μεγαλώνει

Ο επικείμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ εντείνει την απειλή της τρομοκρατίας και τον φόβο των πολιτών. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι κυκλοφορούν ήδη στο λονδρέζικο μετρό έχοντας αντιασφυξιογόνο μάσκα διακριτικά συσκευασμένη μέσα σε τσάντα. Δεν είναι όμως λίγοι οι Βρετανοί που λαμβάνουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα ­ που εγκαταλείπουν δηλαδή το Λονδίνο για την ασφάλεια της εξοχής. Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε χθες τους πολίτες μέσω τής νέας ιστοσελίδας που δημιούργησε ειδικά για αυτόν τον σκοπό, σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης από εξτρεμιστές εν όψει του πολέμου στο Ιράκ. Και τους κάλεσε να έχουν στο σπίτι τους εμφιαλωμένο νερό, κονσέρβες, έναν φακό και ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες. «Συνεχίστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά να είστε σε επαγρύπνηση» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Προκειμένου να δοκιμάσουν την ετοιμότητά τους, οι αρχές ετοιμάζουν για τις 23 Μαρτίου μια εικονική επίθεση με χημικά όπλα σε έναν σταθμό του λονδρέζικου μετρό.

Πρωτοφανή μέτρα

Και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο, ο φόβος επιβάλλει πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας. Η Επιχείρηση Ασπίδα Ελευθερίας, που καλύπτει ολόκληρες τις ΗΠΑ, προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στο ηλεκτρικό δίκτυο, στα μέσα μεταφοράς και στα κυβερνητικά κτίρια. Στη Νέα Υόρκη, την πόλη που θρήνησε χιλιάδες νεκρούς την 11η Σεπτεμβρίου και εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή τού καταλόγου με τους πιθανούς στόχους, ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο ασφάλειας, την Επιχείρηση Άτλαντας, η εφαρμογή της οποίας θα κοστίζει πέντε εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, που αριθμεί ήδη 36.500 άτομα, σχεδιάζει να αναπτύξει μόλις αρχίσει ο πόλεμος εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς για τη φύλαξη και την επιτήρηση των «ευαίσθητων» τοποθεσιών. Ήδη περιπολούν ομάδες πάνοπλων αστυνομικών - οι ομάδες «Ηρακλής» - και οι αξιωματούχοι της πόλης θα ζητήσουν πιθανότατα από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να διαθέσει μαχητικά αεροσκάφη για την περιφρούρηση των αιθέρων. «Η σύνεση επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλούμπεργκ.

Υπό το κράτος του φόβου, όμως, και δη μιας επίθεσης από το Ιράκ με πυραύλους ανάλογης με εκείνη του 1991, ζει και το Ισραήλ. Εκατοντάδες Ισραηλινοί εγκατέλειπαν χθες το παραθαλάσσιο Τελ Αβίβ για το νοτιότερο Κιριάτ Γκατ ή την Ιερουσαλήμ. Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση συνιστούσε και επισήμως στους πολίτες να μεταφέρουν παντού μαζί τους τις αντιασφυξιογόνους μάσκες που τους διατίθενται δωρεάν - μαζί με ενέσεις ατροπίνης για την περίπτωση που σημειωθεί επίθεση με νευροπαραλυτικά αέρια.