Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σήμερα η απόφαση για τη χωματερή των λιοσίων :: 13-03-2003) 

Σήμερα η απόφαση για τη χωματερή των Λιοσίων

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να αποφασιστεί αν θα λειτουργήσει η χωματερή των Άνω Λιοσίων. Οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι εξέτασαν το έδαφος μετά την κατολίσθηση που προκλήθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζομένους και τα απορριμματοφόρα οχήματα, από το ενδεχόμενο μιας νέας κατακρήμνισης.

Παράλληλα, επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών άρχισαν δική τους έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι επικίνδυνη ή όχι για τους εργαζομένους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η έκλυση βιοαερίου από τη διαδικασία ταφής των σκουπιδιών.

«Θα περιμένουμε»

Πάντως ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιώργος Χάρδας είπε χθες στα «ΝΕΑ»: «Θα περιμένουμε να εξετάσουν αύριο (σ.σ.: σήμερα Πέμπτη) την κατάσταση και επιστήμονες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και εφόσον μας πουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, θα συνεδριάσουμε για να πάρουμε απόφαση να επαναλειτουργήσουμε τη χωματερή».

Πάντως, όλες αυτές τις ημέρες μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας και άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου. Από τη στιγμή που έκλεισε η χωματερή, περισσότεροι από 5.000 τόνοι σκουπιδιών την ημέρα παρέμεναν στους δρόμους ή σε… αυτοσχέδιους αποθηκευτικούς χώρους των δήμων.

Στο θέμα της χωματερής αναφέρθηκε χθες και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εξόχως προβληματική». Η δήμαρχος είπε πως το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως επειδή «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος» και τόνισε πως «πρέπει να υπάρξουν νέες, σύγχρονες υποδομές υποδοχής και διαχείρισης των απορριμμάτων των πόλεων».

* Ερώτηση προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου σχετικά με τη διαδικασία χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ κατέθεσε χθες στη Βουλή η κ. Μαρία Δαμανάκη.

Στο μεταξύ, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, κάτοικοι των δήμων και των κοινοτήτων της Λαυρεωτικής απέκλεισαν την κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σταυρού - Λαυρίου, στο ύψος της Κερατέας, ζητώντας από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην προχωρήσει σε χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους που θα δέχεται τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου.