Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στην επιτροπή της βουλής o εκλογικός νόμος :: 13-03-2003) 

Στην επιτροπή της Βουλής o εκλογικός νόμος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Η κυβέρνηση μπορεί να έδειξε χθες στη Βουλή ότι την απασχολεί ο εκλογικός νόμος, ωστόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Λάμπρος Παπαδήμας απέφυγε επιμελώς «να ανοίξει τα χαρτιά του» παραπέμποντας το όλο θέμα σε συζήτηση που θα γίνει μέσα στην άνοιξη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο ο υφυπουργός δεν απέκλεισε να ακολουθήσουν συζητήσεις για τη βελτίωση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος με στόχο, όπως είπε, «να φθάσουμε αν είναι δυνατόν σε συμφωνία ενός εκλογικού νόμου με πλειοψηφία άνω του 2/3 του Κοινοβουλίου». Γεγονός που θα σημαίνει την ισχύ του από τις επόμενες εκλογές όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η άποψή του αυτή όμως προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που με κατηγορηματικό τρόπο υποστήριξαν ότι «το εκλογικό σύστημα πρέπει να παραμείνει ως έχει». Το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με αφορμή την πρόταση νόμου του ανεξάρτητου βουλευτή Στέφανου Μάνου, ο οποίος ζήτησε να καταργηθεί η διάταξη που αποκλείει από την τρίτη κατανομή εδρών τους συνασπισμούς κομμάτων. Η πρότασή του, όμως, απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ, ενώ στο πλευρό του τάχθηκε μόνον ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης.