Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( με όπλο τη φωνή τους :: 11-03-2003) 

Με όπλο τη φωνή τους

Φουντώνει ξανά το αντιπολεμικό κίνημα σε όλο τον κόσμο

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Με αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν σε όλον τον κόσμο, από την Τεχεράνη μέχρι το Μάντσεστερ και την Αμερική, οι ειρηνιστές επέστρεψαν στις πλατείες και απειλούν να παραμείνουν εκεί ώσπου ο πρόεδρος Μπους να αποσύρει τα σχέδιά του για επίθεση στο Ιράκ.

Αντιπολεμική Γερμανία. "Η παλιά Ευρώπη λέει όχι στον πόλεμο", γράφει το πανό που ανήρτησαν ειρηνιστές στην πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο

Μερικοί από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του Λος Άντζελες, πήραν τα όπλα τους - χρώματα, πένες και πινέλα - και έλαβαν μέρος στην αντιπολεμική εκστρατεία ζωγραφίζοντας τη δική τους εκδοχή της αμερικανικής σημαίας που φέρει πάνω της την επιγραφή: "Η Αμερική πεθαίνει για χάρη τις μπίζνες". Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο και στην Ουάσιγκτον, όπου οι γνωστές συγγραφείς Άλις Γουόκερ και Μαξίν Χονγκ Κίνγκστον ήταν μεταξύ 23 γυναικών που συνελήφθησαν έξω από τον Λευκό Οίκο. "Ο πρόεδρος μπορεί να κάνει πως δεν μας ακούει, να κάνει πως δεν μας βλέπει, αλλά θα έρθει εκείνη η ώρα που και θα μας ακούσει και θα μας δει", δήλωσε η Άλις Γουόκερ, που το 1982 είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο της "Το πορφυρό χρώμα".

Δεκάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα περιέφεραν στους δρόμους της Ουάσιγκτον φέρετρα στολισμένα με λουλούδια, εκφράζοντας έτσι το πένθος τους για τα θύματα που θα έχει ένας πόλεμος στο Ιράκ. Όμως στη Βοστώνη, οι οργανωτές των διαδηλώσεων ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. Πάνω στους χάρτες που έχουν μπροστά τους σημειώνουν τους επόμενους στόχους τους: δεκάδες κυβερνητικά και στρατιωτικά κτίρια σε όλη τη χώρα, που αναμένεται να πολιορκηθούν από χιλιάδες διαδηλωτές, όπως στην περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ.

Στην Ευρώπη

Οι αντιπολεμικές οργανώσεις ετοιμάζονται για εκδηλώσεις και στην Ευρώπη, με καθιστικές διαμαρτυρίες, πολιορκίες αμερικανικών πρεσβειών και διαδηλώσεις μόλις πέσει η πρώτη βόμβα στο Ιράκ. "Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει και δεσμευτεί να δείξουν πολιτική ανυπακοή όταν ξεσπάσει ο πόλεμος", λέει ο Μάνφρεντ Στένερ της γερμανικής αντιπολεμικής οργάνωσης "Αντισταθείτε".

Στη Βρετανία, το Σαββατοκύριακο, αντιπολεμικές εκδηλώσεις έγιναν στο Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, το Νότιγχαμ και το Νιούκασλ, ενώ στην Ισπανία χιλιάδες διαδηλωτές βρήκαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πρωθυπουργό Χοσέ Μαρί Αθνάρ για την αμέριστη συμπαράσταση που προσφέρει στον πρόεδρο Μπους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε αντιπολεμική πορεία που έγινε έξω από την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Πίζα της Ιταλίας.

Στην Αίγυτπο, καθιστική διαμαρτυρία οργανώθηκε έξω από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο και στην Τεχεράνη έγινε μεγάλη αντιπολεμική πορεία στους δρόμους της πόλης. Το Σάββατο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στο Αμμάν και τη Βηρυτό την αντιπολεμική σημαία σήκωσαν οι πρώτες κυρίες των δύο χωρών: η Ράνια της Ιορδανίας και η Αντρέ Λαχούντ.

ΕΛΛΑΔΑ

Το 71% κατά του πολέμου

Να πάρει θέση εναντίον του πολέμου ζητεί από την κυβέρνηση το 71% των Ελλήνων. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, η οποία έγινε γνωστή από την εκπομπή "Έβδομη μέρα" στο Mega, το 71% υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ταχθεί εναντίον του πολέμου, το 26% ότι θα πρέπει να συνταχθεί με την Ε.Ε. και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και μόνο το 0,5% να συνταχθεί με τις ΗΠΑ.

Το ποσοστό των γυναικών που είναι κατηγορηματικά αντίθετες στον πόλεμο (76,4%) είναι υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (66,2%). Κατηγορηματικά αντίθετοι στον πόλεμο και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (89,4%) έναντι 71,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και 66,2% εκείνων της Ν.Δ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μόνο το 55,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ ζητεί σε κάθε περίπτωση να ταχθεί η κυβέρνηση εναντίον του πολέμου, ενώ ένα σημαντικό 42,6% ζητάει σύμπλευση με την Ε.Ε. και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.