Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πρώτη, η υπόθεση τσαντ :: 11-03-2003) 

Πρώτη, η υπόθεση Τσαντ

Την Πέμπτη θα απασχολήσει το δικαστήριο η πρώτη από τις 74 δικογραφίες

Περισσότεροι από τριακόσιοι μάρτυρες περιλαμβάνονται στον κατάλογο του κατηγορητηρίου, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μαρτύρων υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.

Από την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της διαδικασίας, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κ. Μιχάλης Μαργαρίτης είχε ορίσει για σήμερα το… ραντεβού με τους μάρτυρες, στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού.

Η αίθουσα του δικαστηρίου, που συνήθως είναι άδεια, θα γεμίσει από τους μάρτυρες - κατηγορίας και υπεράσπισης - που συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 άτομα.

Ο πρόεδρος κ. Μιχ. Μαργαρίτης, με βάση τον κατάλογο που έχει συνταχθεί από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, εκφωνεί ένα προς ένα τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας, που είναι χωρισμένοι κατά υποθέσεις. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εκφώνηση των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Δεν έρχεται ο Ρ. Τσαντ

Η πρώτη από τις 74 δικογραφίες που θα απασχολήσει τα μέλη του δικαστηρίου, όταν αρχίσει επί της ουσίας η αποδεικτική διαδικασία - πιθανότατα την Πέμπτη - αφορά την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού αξιωματούχου Ρόμπερτ Τσαντ, που είχε γίνει στις 3 Απριλίου 1984. Η υπόθεση αυτή περιλαμβάνει τρεις μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο τον παθόντα, που έχει δηλώσει μεν παράσταση πολιτικής αγωγής, αλλά πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ίδιος δεν θα είναι παρών στο δικαστήριο για να καταθέσει όσα έγιναν την ημέρα εκείνη. Τα άλλα δύο πρόσωπα που συμπληρώνουν τον κατάλογο είναι οι Ελευθέριος Κοντοδιός και Νίκος Κωστάκος.

Οι υποθέσεις θα εξεταστούν ανάλογα με τη χρονολογική σειρά των κτυπημάτων της οργάνωσης. Τελευταία είναι η αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια στο λιμάνι του Πειραιά, στις 29 Ιουνίου 2002, μετά την οποία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

Μάρτυρες με κωδικό

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης θα εξεταστούν μάρτυρες με κωδικές ονομασίες Α1 και Β1, οι οποίοι θα καταθέσουν από ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί δίπλα στη δικαστική αίθουσα, χωρίς να δει κανείς τα πρόσωπά τους.

Οι δύο συγκεκριμένοι μάρτυρες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται προστατευόμενοι, θα εξεταστούν για τις υποθέσεις των δολοφονιών του διοικητή της ΕΤΕ Μιχάλη Βρανόπουλου και του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από αίτημα του εισαγγελέα της έδρας ή κάποιοι διαδίκου να διατάξει την αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος του μάρτυρα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κατάθεσή τους δεν είναι αρκετή για τη θεμελίωση της κατηγορίας.

Πάντως, 67 από τις 333 καταθέσεις θεωρούνται από παράγοντες της δίκης ιδιαίτερα σημαντικές για τη στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου. Πρόκειται για μάρτυρες οι οποίοι ήταν αυτόπτες την ώρα της τέλεσης των αξιόποινων πράξεων και είναι σε θέση ύστερα από χρόνια να αναγνωρίσουν στα πρόσωπα ορισμένων κατηγορουμένων τους δράστες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι μάρτυρες υπεράσπισης. Τον αριθμό και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους καλούνται να δηλώσουν σήμερα οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων. Ανάμεσά τους θα είναι συγγενείς και φίλοι των 19 που κάθονται στο εδώλιο και θα καταθέσουν κυρίως για την προσωπικότητά τους.