Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πέντε μεγάλα ψέματα :: 11-03-2003) 

Πέντε μεγάλα ψέματα

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Μπλερ από όλες τις πλευρές

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ο Μπους μπορεί άνετα να δηλώνει ότι θα προχωρήσει στον πόλεμο, με ή χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά στη Βρετανία κλυδωνίζεται η κυβέρνηση Μπλερ γι' αυτόν τον λόγο. "Δεν θα πραγματοποιήσετε αυτόν τον πόλεμο εξ ονόματός μας, κύριε Μπλερ", διαμαρτύρεται η "Independent", ενώ έως και 200 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος υπόσχονται "ανταρσία"…

Οι σύμμαχοι. Ο Μπους μιλάει με τον Μπλερ (αριστερά) για τις τελευταίες εξε-λίξεις

"Όχι εξ ονόματός μας, κύριε Μπλερ", κραυγάζει η "Independent" στην πρώτη της σελίδα, "δεν έχετε τις αναγκαίες αποδείξεις, δεν έχετε έγκριση από τον ΟΗΕ, δεν έχετε την υποστήριξη της χώρας σας, δεν έχετε ούτε νόμιμο ούτε ηθικό δικαίωμα, δεν πρέπει να σύρετε τη Βρετανία στον άδικο και μη αναγκαίο πόλεμο του Μπους". Και καταγγέλλει τα πέντε ψέματα των Μπους και Μπλερ.

1. Ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Επ' ουδενί λόγω είναι το Ιράκ η μόνη χώρα που παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ, επειδή έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Στην περίπτωση του Ιράκ όμως, οι επιθεωρητές σημειώνουν σημαντική πρόοδο για τον αφοπλισμό της χώρας. Επίσης, δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι το Ιράκ αναπτύσσει - ή έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει - όπλα μαζικής καταστροφής.

2. Το Ιράκ έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη περί αυτού. Γενικότερα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα λεγόμενα "απείθαρχα κράτη" προθυμοποιούνται να παραδώσουν τα όπλα τους σε τρομοκράτες. Μάλιστα, θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύσει το αντίθετο. Πολύ πιθανότερο είναι, ένα προληπτικό πλήγμα εναντίον του Ιράκ, να τροφοδοτήσει τη διεθνή τρομοκρατία με πρώτους στόχους τις ΗΠΑ και τη, δουλικά πιστή στις ΗΠΑ, Βρετανία. Οι τρομοκράτες ανά τον κόσμο πρέπει να είναι κατενθουσιασμένοι που, απ' ό,τι φαίνεται, θα γίνει πόλεμος κατά του Ιράκ.

3. Το Ιράκ αποτελεί απειλή για την περιοχή.

Μετά την αποτυχημένη εισβολή του Σαντάμ στο Κουβέιτ, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα ξανακάνει μια τέτοια αυτοκτονική επίθεση. Εξάλλου, με την καταστροφή αρκετών όπλων του, τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ακόμα πιο ανίσχυρος πλέον. Επίσης οι αραβικές χώρες της περιοχής αντιδρούν στην πολιτική των "δύο μέτρων και δύο σταθμών" που ακολουθούν οι ΗΠΑ - ανεχόμενες την εντεινόμενη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ, και όχι ο Σαντάμ Χουσεΐν, αποτελεί απειλή για την περιοχή.

4. Πρέπει να αλλάξει το καθεστώς στο Ιράκ.

Δηλαδή, ποιος είναι τελικά ο στόχος αυτού του πολέμου; Ο αφοπλισμός του Ιράκ ή η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία; Εξάλλου, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που πρέπει να αλλάξει το καθεστώς στη Βόρειο Κορέα, σε ορισμένες αραβικές χώρες, στο Ισραήλ, στο Πακιστάν και στην Κίνα. Και τι θα συμβεί εάν μια άλλη χώρα αποφασίσει πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Βρετανία; Τα επιχειρήματα για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, είναι μια συνταγή για διεθνή αναρχία.

5. Ο πόλεμος είναι νόμιμος και χωρίς δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ.

Ο Μπους έχει πει ότι θα προχωρήσει στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, και χωρίς δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ. Ο Μπλερ έχει δηλώσει ότι θα αγνοήσει ένα "παράλογο" βέτο. Δηλαδή, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητούν από τον ΟΗΕ να εγκρίνει τον πόλεμο ή να διακινδυνεύσει το κύρος του ως διεθνής οργανισμός. Αλλά εάν ο ΟΗΕ υποκύψει σε αυτήν την πίεση, υπονομεύει την ίδια του την ύπαρξη. Επίσης, το ψήφισμα 1441 δεν εγκρίνει τη χρήση βίας. Εάν όντως έκανε κάτι τέτοιο, δεν θα είχε ψηφιστεί ποτέ.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η πίεση στον Μπλερ, από όλες τις πλευρές. Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας, Κλερ Σορτ, απείλησε την Κυριακή το βράδυ με παραίτηση εάν η χώρα της συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ιράκ χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους χθεσινούς "Times", ο αριθμός των Εργατικών βουλευτών που θα "επαναστατήσουν" εάν ο Μπλερ συμμετάσχει σε έναν υπό αμερικανική ηγεσία πόλεμο εναντίον του Ιράκ, χωρίς έγκριση από τον ΟΗΕ, ξεπερνάει τους 200, και έως δέκα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης θα παραιτηθούν.