"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ακήρυκτος πόλεμος :: 04-03-2003) 

Ακήρυκτος πόλεμος

ΗΠΑ-Βρετανία βομβαρδίζουν προετοιμάζοντας τη χερσαία εισβολή

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Οι ΗΠΑ, προσπαθώντας να συνέλθουν από το "όχι" του τουρκικού κοινοβουλίου, εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για επίθεση εναντίον του Ιράκ. Φοβούνται όμως ότι τώρα ο πόλεμος μπορεί να καθυστερήσει έως τα τέλη Μαρτίου ή και τον Απρίλιο, προκαλώντας προβλήματα στον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Βόρειου Ιράκ.

Μπρα-ντε-φερ. Ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ κόντρα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, υπό την "εποπτεία" Πούτιν, Σρέντερ, Μπλερ και Αθνάρ (σύνθεση από την εφημερίδα "Ομπζέρβερ")

Το "όχι" του τουρκικού κοινοβουλίου δεν εμποδίζει τα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ, δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, τονίζοντας πως "οποιοσδήποτε σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις θέλει να διαθέτει εναλλακτικές λύσεις". Μια επέμβαση στο Ιράκ, από τα βόρεια της χώρας, μέσω Τουρκίας, θα ήταν "σαφέστατα πλεονέκτημα από στρατιωτικής άποψης", παραδέχτηκε, ωστόσο η άρνηση του τουρκικού κοινοβουλίου "δεν πιστεύω πως θα χαλάσει το θέαμα", είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σε νέα, εντατική φάση εισέρχεται ο ακήρυκτος πόλεμος των Αμερικανοβρετανών εναντίον του Ιράκ. Τις τελευταίες μέρες - ιδίως αφότου το τουρκικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα - έχει ενταθεί αισθητά ο βομβαρδισμός ιρακινών στόχων που βρίσκονται στις δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ιράκ, από αμερικανοβρετανικά επιθετικά αεροπλάνα, αλλά και έχουν επεκταθεί δραματικά οι στόχοι που τα αμερικανοβρετανικά αεροπλάνα πλήττουν. Αυτή η επέκταση των στόχων γίνεται προκειμένου να καταστραφούν οι άμυνες του Ιράκ για το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής στη χώρα.

Και μπορεί ο Τζεφ Χουν, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, να παραδέχτηκε χθες ότι αμερικανοβρετανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν "συχνότερα περιπολίες" στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ, διέψευσε όμως αυτό που παραδέχτηκαν - ανωνύμως βέβαια - κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι: ότι έχει γίνει σημαντική αλλαγή στρατηγικής αναφορικά με τον πόλεμο, και ότι, μέσω της εντατικοποίησης και επέκτασης του… ακήρυκτου πολέμου, έχει ήδη αρχίσει, μυστικά, ο κανονικός πόλεμος.

Τα σενάρια

Πάντως οι εφημερίδες επιμένουν να προβάλλουν "ημερομηνίες έναρξης του πολέμου". Η "Sun" ανέφερε χθες ότι "ο πόλεμος θα γίνει σύντομα, και θα είναι σύντομος", ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε ν' αρχίσει και στις 13 Μαρτίου - την επόμενη Πέμπτη, μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για χρήση βίας εναντίον του Ιράκ. Άλλοι αναλυτές τόνισαν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μέσα στον Απρίλιο.

Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια των επικεφαλής του Πενταγώνου, οι οποίοι θέλουν ν' αρχίσει ο πόλεμος προτού πιάσει η ανυπόφορη ζέστη που επικρατεί στην περιοχή τον Απρίλιο. Και εν όψει του νέου εναλλακτικού σχεδίου που οι ΗΠΑ αναγκάζονται τώρα να εξετάσουν λόγω της άρνησης του τουρκικού κοινοβουλίου, το οποίο προβλέπει χερσαία εισβολή στο Ιράκ από το Κουβέιτ, μέσω της ερήμου, η δυσφορία των ιθυνόντων του Πενταγώνου για το ενδεχόμενο έναρξης εχθροπραξιών μέσα στον Απρίλιο γίνεται ακόμα πιο κατανοητή.

Στο Ιράκ τώρα, ο ΟΗΕ, διά στόματος του εκπροσώπου των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χίρο Ουέκι, ανακοίνωσε χθες ότι το Ιράκ θα παρουσιάσει σε μία εβδομάδα νέα λεπτομερή έκθεση για τα αποθέματα του νευροπαραλυτικού παράγοντα VX και του βακίλου του άνθρακα που η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει, ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ιράκ κατέστρεψε μέσα στην ημέρα άλλους έξι πυραύλους Αλ Σαμούντ 2, μαζί με δύο άδειες κεφαλές. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως οι "παραπλανητικές" παραχωρήσεις του Σαντάμ δεν πρόκειται να τροποποιήσουν τα πολεμικά τους σχέδια.

Η αντίθεση παραμένει

Στο διπλωματικό πεδίο, σταθερή παραμένει η αντίθεση ανάμεσα στην αμερικανοβρετανική θέση και στην αντιπολεμική θέση Γαλλίας και Γερμανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επανέλαβε πάντως χθες την αντίθεση της Γαλλίας σε μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ που θα ενέκρινε τη χρήση βίας. "Θεωρούμε ότι οι επιθεωρήσεις είναι ακόμη ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Οι επιθεωρήσεις έχουν αποτελέσματα, πρέπει να συνεχιστούν με περισσότερα μέσα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρόγραμμα προς πρόγραμμα", σημείωσε ακόμη ο Σιράκ.

"Το χάσμα είναι τρομακτικά μεγάλο"

Σαρλότ Μπιρς. Η ίματζ-μέικερ της κυβέρνησης Μπους παραιτήθηκε

Παραιτήθηκε χθες η Σαρλότ Μπιρς, κορυφαία ίματζ-μέικερ της αμερικανικής κυβέρνησης, ειδική για την βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο. Η 67χρονη Σαρλότ Μπιρς, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος σε δύο από τις κορυφαίες διαφημιστικές εταιρείες του κόσμου, ήταν τους τελευταίους 17 μήνες υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ειδική για δημόσια διπλωματία. Στόχος της ήταν, η ανατροπή του κύματος αντιαμερικανισμού μέσα στις μουσουλμανικές χώρες. Η Σαρλότ Μπιρς, τόνισε, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο αγώνας για την προώθηση της εικόνας των ΗΠΑ στις μουσουλμανικές χώρες είναι αποκαρδιωτικός. "Το χάσμα ανάμεσα στο ποιοι είμαστε και πώς θέλουμε να μας βλέπουν, και πώς στην πραγματικότητα μας αντιμετωπίζουν, είναι τρομακτικά μεγάλο", ανέφερε.