Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "μηδέν" στην ασφάλεια :: 04-03-2003) 

"Μηδέν" στην ασφάλεια

Αθήνα, Ρώμη και Μιλάνο οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Από ασφάλεια, δεν πάμε καθόλου καλά: η Αθήνα είναι, μαζί με τη Ρώμη και το Μιλάνο, οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης. Ούτε και από ποιότητα ζωής όμως πάμε ιδιαίτερα καλά: η πρωτεύουσα βρίσκεται στην 79η θέση του σχετικού καταλόγου.

Φοντάνα ντι Τρέβι. Η Ρώμη είναι μαζί με την Αθήνα και το Μιλάνο οι λιγότερο ασφαλείς πόλεις της Δυτικής Ευρώπης

Δύο διαφορετικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο, τον περασμένο Νοέμβριο, από την ίδια εταιρεία: τη Mercer Human Resources Consulting. Η πρώτη αφορά την προσωπική ασφάλεια και αξιολογεί 215 μητροπόλεις ανάλογα με το επίπεδο της εγκληματικότητας, την τήρηση του νόμου και την εσωτερική σταθερότητα. Η δεύτερη αφορά την ποιότητα ζωής και αξιολογεί τις ίδιες μητροπόλεις με βάση 39 κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Και οι δύο έρευνες παίρνουν ως "βάση" τη Νέα Υόρκη, στην οποία δίδονται, προκειμένου να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, 100 βαθμοί. Ο Χρυσός Φοίνικας της ασφάλειας απονέμεται στο Λουξεμβούργο, με 133,5 βαθμούς. Ακολουθεί το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, μαζί με τις ελβετικές πόλεις Ζυρίχη, Γενεύη και Βέρνη, καθώς και τη Σιγκαπούρη (122 βαθμοί). Στην τελευταία θέση του καταλόγου, με 21,5 βαθμούς, κατατάσσεται το Μπανγκί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, το οποίο παραμένει εξαιρετικά ασταθές έπειτα από το πραξικόπημα του 2001, ενώ στην προτελευταία θέση, το Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού, το οποίο εξακολουθεί να ταλανίζεται από εμφύλια διαμάχη. Οι πιο ασφαλείς πόλεις των ΗΠΑ είναι η Χονολουλού, το Χιούστον και το Σαν Φρανσίσκο (40ή θέση). Και η πιο επισφαλής, η Ουάσιγκτον (107η θέση).

Στο όριο το Λονδίνο

Από τις 30 πιο ασφαλείς πόλεις του κόσμου, οι 17 βρίσκονται στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο και πλέον των πόλεων που συγκέντρωσαν 100 και περισσότερους βαθμούς ανήκουν στην Δυτική Ευρώπη. Το Λονδίνο βρίσκεται ακριβώς στο όριο. Η Αθήνα, ωστόσο, δεν κατόρθωσε να το ξεπεράσει. Κατατάχθηκε στην 93η θέση, με 91 βαθμούς, πριν από τη Ρώμη (99η θέση) αλλά μετά το Μιλάνο (83η θέση). Οι τρεις αυτές πόλεις βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να χαρακτηρίζονται οι λιγότερο ασφαλείς της Δυτικής Ευρώπης.

Ούτε, όμως, και για την ποιότητα ζωής που προσφέρει διακρίθηκε η Αθήνα. Επιβεβαιώνοντας την αίσθηση πολλών κατοίκων της, η Mercer την κατέταξε στην 79η θέση, πολύ πίσω από την "πρωταθλήτρια" Ζυρίχη, το Βανκούβερ και τη Βιέννη (που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση) και τη Γενεύη και το Σίδνεϊ (μοιράζονται την τρίτη θέση). Ένας άνθρωπος με θετική σκέψη, βέβαια, θα έλεγε ότι οι Αθηναίοι είναι πολύ τυχεροί σε σχέση με τους κατοίκους της Μπραζαβίλ στο Κονγκό και του Μπανγκί, που έχουν τη χειρότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο ή με τους κατοίκους της Βαγδάτης, που βρίσκονται δύο θέσεις πριν από το τέλος. Και επίσης, ότι είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν καταταχθεί 87οι. Αν αναλογιστεί κανείς ωστόσο ότι το Άμστερνταμ, για παράδειγμα, βρίσκεται στην 10η θέση, το Σαν Φρανσίσκο στην 20ή και το Λονδίνο στην 39η, συνειδητοποιεί πως η καθημερινότητά μας επιδέχεται ακόμη μεγάλη βελτίωση.