Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αποσύρουν τον... ντενκτάς :: 04-03-2003) 

Αποσύρουν τον… Ντενκτάς

Πιθανή η υπογραφή συνυποσχετικού τη Δευτέρα στη Χάγη

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν πλέον ότι είναι πιθανή η υπογραφή - στη Χάγη, την ερχόμενη Δευτέρα - του συνυποσχετικού για παραπομπή του σχεδίου Ανάν σε δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου.

Αθήνα - Λευκωσία θεωρούν πολύ πιθανή την υπογραφή τη Δευτέρα του συνυποσχετικού για την παραπομπή του σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου. Οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος συναντώνται την Πέμπτη για να συμφωνήσουν σε "κοινή γραμμή" για την περαιτέρω διαπραγμάτευση

Η υπογραφή, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η Αθήνα, θα γίνει δυνατή διά της μεθόδου της "αντικατάστασης" του ανένδοτου Ραούφ Ντενκτάς από άλλον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς. Βάσει των πληροφοριών που διαθέτει η ελληνική πλευρά, η Άγκυρα και η κυβέρνηση Ερντογάν παροτρύνει με κάθε τρόπο σε μια "ομαλή αλλαγή" του κ. Ντενκτάς, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να παρέμβει ανοικτά στο ψευδοκράτος.

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ήδη, η "λύση" του προ-δημοψηφίσματος - που εφέρετο να επιθυμούσε ο κ. Ντενκτάς - έχει πλέον απορριφθεί ελλείψει χρόνου. Και τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου κάνουν λόγο για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του σχεδίου. Συγκεκριμένα, σήμερα θα συνέλθουν τα κόμματα της ψευδοβουλής για να αποφασίσουν επί της προσκλήσεως του κ. Ανάν στη Χάγη - με τους υπολογισμούς να λένε ότι 26 βουλευτές (ένας περισσότερο από ό,τι απαιτείται) θα ψήφιζαν υπέρ της προσέλευσης και υπογραφής στη Χάγη.

Διαβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ

Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο όλων είναι ότι η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις από ανώτατο παράγοντα των Ηνωμένων Εθνών πως όχι μόνον το "πρόβλημα Ντενκτάς" θα επιλυθεί, αλλά και ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες θα διενεργηθεί - εφόσον διενεργηθεί - το δημοψήφισμα στα κατεχόμενα θα είναι υπό την απόλυτη εποπτεία του ΟΗΕ, έτσι ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα ενεργοποίησης του παρακράτους του Ντενκτάς. Υπενθυμίζεται ότι τα έως τώρα γκάλοπ που έχουν διενεργηθεί δείχνουν οριακές διαφορές μεταξύ του "όχι" και του "ναι", αλλά και πάλι ο διεθνής παράγοντας υποστηρίζει ότι το "ναι" θα είναι συντριπτικό.

Κατόπιν αυτού, τόσο σε Λευκωσία όσο και σε Αθήνα έχουν αρχίσει οι αλλεπάλληλες συσκέψεις για αυτό καθαυτό το σχέδιο Ανάν. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη νομικών παραγόντων στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αύριο πραγματοποιούνται δύο παράλληλες συσκέψεις, η μία στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κώστα Σημίτη και η άλλη στη Λευκωσία, υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αντικείμενό τους θα είναι η διαπραγματευτική τακτική - εφόσον υπογραφεί η συμφωνία για δημοψηφίσματα στη Χάγη τη Δευτέρα - στο διάστημα 10 - 25 Μαρτίου. Χθες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, επιβεβαίωσε πως με επιστολή του προς τον κ. Ανάν ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε διαπραγμάτευση για το θέμα των εποίκων, το εδαφικό, τις περιουσίες και ορισμένα άλλα θέματα.

Νέα συνάντηση

Την Πέμπτη το πρωί ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Σημίτη, που θα καθορίσει και τα περαιτέρω βήματα. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν πόσο… μαξιμαλιστικές ή περιορισμένες θα είναι οι απαιτήσεις τους στο δεκαπενθήμερο της διαπραγμάτευσης. Πάντως, επί του παρόντος δεν έχει διευκρινισθεί ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία στη Χάγη, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, είπε απλώς ότι η εκπροσώπηση θα είναι σε "πολιτικό επίπεδο".