Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο σκοπός αγιάζει τα μέσα :: 03-03-2003) 

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Οι Αμερικανοί απειλούν και εκβιάζουν για να εξασφαλίσουν ψήφους στον ΟΗΕ

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Με σύμμαχο τον… Μακιαβέλι προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ τις εννέα ψήφους που χρειάζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και επιτάσσει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ομπζέρβερ», απειλές, εκβιασμούς, αλλά και υποκλοπές.

Χωρίς ρούχα. Πάνω, νεαροί διαδηλωτές μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, στο Σαντιάγκο της Χιλής. Δεξιά, οι γυμνές διαδηλώτριες λένε «Όχι στον πόλεμο», στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

«Αποκάλυψη: Τα βρώμικα κόλπα των ΗΠΑ» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας. Αναφέρεται σε ένα μνημόνιο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2003, το οποίο κυκλοφόρησε στις 18 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης τού επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το μνημόνιο αυτό διαβιβάσθηκε στα υψηλόβαθμα στελέχη της NSA, καθώς και στις υπηρεσίες πληροφοριών μιας «συμμάχου χώρας». Διέρρευσε όμως στην «Ομπζέρβερ». Και αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας «επιθετικής» εκστρατείας υποκλοπής των τηλεφωνικών επαφών που έχουν τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο από το γραφείο όσο και από το σπίτι τους, καθώς και της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, το μνημόνιο καλεί τους πράκτορες της NSA, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις υποκλοπές σε ολόκληρο τον κόσμο προς όφελος των ΗΠΑ, να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την πρόθεση ψήφου των μελών του Συμβουλίου σχετικά με το αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης. Και καθιστά σαφές ότι κύριος στόχος των ενισχυμένων παρακολουθήσεων είναι οι έξι «αναποφάσιστοι»: η Αγκόλα, το Καμερούν, η Χιλή, το Μεξικό, η Γουινέα και το Πακιστάν. Σκοπός είναι να συλλεγεί «όλο το φάσμα των πληροφοριών που μπορεί να προσφέρουν στους σχεδιαστές της αμερικανικής πολιτικής στον ΟΗΕ ένα επιπλέον πλεονέκτημα προκειμένου να επιτύχουν ευνοϊκά για τους αμερικανικούς στόχους αποτελέσματα και να αποφύγουν τις εκπλήξεις».

Οι μυστικοί πράκτορες

Η «Ομπζέρβερ» υποστηρίζει πως έχει πιστοποιήσει την αυθεντικότητα του μνημονίου με τη βοήθεια τριών πρώην μελών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Πως εμπνευστής του ήταν η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Και πως η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρχικά διχαστεί σχετικά με αυτό το ζήτημα καθώς αρκετοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε μία ενδεχόμενη αποκάλυψη της εκστρατείας παρακολούθησης. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κατηγορηθεί τις τελευταίες ημέρες από διπλωμάτες των «αναποφάσιστων» χωρών ότι προσπαθούν να εκβιάσουν μία θετική τους ψήφο, απειλώντας τους μεταξύ άλλων με διακοπή της οικονομικής βοήθειας. Και αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Αγκόλας, του Πακιστάν και του Μεξικού, η εκστρατεία αυτή αποφέρει ήδη καρπούς.

Οι δηλώσεις

«Η Αγκόλα πιστεύει ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί η παγκόσμια ειρήνη μέσω του πολέμου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζοά Μιράντα. Ο Μεξικανός πρόεδρος Βισέντε Φοξ ζήτησε τον πλήρη αφοπλισμό του Ιράκ χωρίς να προσθέσει, όπως συνήθιζε, «με ειρηνικό τρόπο». Και ο Πακιστανός πρόεδρος, ο Περβέζ Μουσάραφ, άφησε να εννοηθεί πως η επόμενη έκθεση του Μπλιξ μπορεί να τον «πείσει» να ψηφίσει υπέρ της νέας απόφασης.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, πολλά θα κριθούν από αυτή την έκθεση και την παρουσίαση που θα κάνει ο επικεφαλής των επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 7 Μαρτίου. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν επανέλαβε χθες πως η χώρα του θα αντιταχθεί σε ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ, το οποίο θεωρεί ακόμη πρόωρο. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από επτά χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τις έξι «αναποφάσιστες» και τη Συρία, η οποία υποστηρίζει επισήμως την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Το φιλοπολεμικό και το φιλειρηνικό στρατόπεδο συνεχίζουν τη διπλωματική τους μάχη με αμείωτη σφοδρότητα. Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν πως ούτε η Ρωσία ούτε η Γαλλία θέλουν να διακινδυνεύσουν μία σοβαρή ρήξη στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Και ότι η έκθεση των επιθεωρητών μπορεί να τους προσφέρει το άλλοθι που έχουν ανάγκη προκειμένου να αποσύρουν την απειλή της άσκησης βέτο που έχουν επισείσει.

Γυμνή διαμαρτυρία

Τριακόσιες χιλιάδες διαδηλωτές στη Σανάα της Υεμένης. Εκατόν εξήντα χιλιάδες άνθρωποι στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου. Εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι στο Καράτσι του Πακιστάν. Το αντιπολεμικό κίνημα έδωσε ένα ισχυρό «παρών» και αυτό το Σαββατοκύριακο. Τις εντυπώσεις, ωστόσο, έκλεψαν αναμφισβήτητα οι διαδηλώτριες που σχημάτισαν με τα γυμνά τους κορμιά το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο» σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, καθώς και οι 300 άνδρες και γυναίκες που… διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για τον ίδιο σκοπό στο Σαντιάγκο της Χιλής. Οι «300» ξεκίνησαν την αντιπολεμική τους διαμαρτυρία από ένα πάρκο στο κέντρο του Σαντιάγκο, με τους αστυνομικούς να παρακολουθούν χαμογελώντας. Κατόπιν, ωστόσο, κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, με αποτέλεσμα να επέμβει η Αστυνομία με αντλίες νερού. Δώδεκα διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Πορεία με μοτοσυκλέτες εναντίον του πολέμου και της παρουσίας της αμερικανικής βάσης στην Σούδα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και στα Χανιά.

«Επιχείρηση Λυσιστράτη» σε 56 χώρες

«Κάνετε έρωτα, όχι πόλεμο». Η Λονδρέζα Λυσιστράτη δίνει το δικό της μήνυμα

Τη «Λυσιστράτη» επιστρατεύει σήμερα η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον δρομολογούμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Αποσπάσματα από το αντιπολεμικό έργο του Αριστοφάνη, στο οποίο οι γυναίκες στερούν τους άνδρες από το σεξ έως ότου εκείνοι αφήσουν κάτω τα όπλα, θα διαβαστούν σε περισσότερες από 56 χώρες και στις έξι ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το «σχέδιο Λυσιστράτη» ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα από δύο Νεοϋορκέζες ηθοποιούς, τις Κάθριν Μπλουμ και Σάρον Μπάουερ. Ήταν ο τρόπος που επέλεξαν, προκειμένου να συνεισφέρουν στην εκστρατεία της ομάδας Θέατρα εναντίον του Πολέμου: «Φτιάξαμε μία ιστοσελίδα (www.lysistrataproject.com), στείλαμε ηλεκτρονικά μηνύματα σε όλους όσους γνωρίζαμε, έστειλαν και εκείνοι μηνύματα σε όσους γνώριζαν και σύντομα αρχίσαμε να δεχόμαστε ενθουσιώδεις απαντήσεις από ολόκληρο τον κόσμο». Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 919 αναγνώσεις. Και δεν είναι λίγοι οι διάσημοι ηθοποιοί που συμμετέχουν. Ανάμεσά τους, ο Κέβιν Μπέικον, η Τζούλι Κρίστι και ο Έρικ Στολτζ. Στην Ελλάδα διοργανώνονται σήμερα με τα λόγια της Λυσιστράτης - και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό - δύο αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Στις 19.00 στο θέατρο «Τόπος Αλλού» θα διαβάσουν αποσπάσματα από ομάδα ηθοποιών με επικεφαλής τη Δήμητρα Χατούπη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και θα τραγουδήσει ο Κώστας Θωμαΐδης. Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνει μια ανάλογη βραδιά στο θέατρο «Ακάδημος», στις 20.30, με τη συμμετοχή των ηθοποιών Νένας Μεντή, Ελένης Γερασιμίδου, Μπέσυς Μάλφα, Μάνιας Παπαδημητρίου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Γεράσιμου Σκιαδαρέση.