Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι ηπα είναι ακίνδυνες για τη δημοκρατία :: 01-03-2003) 

ΟΞΦΟΡΔΗ

Οι ΗΠΑ είναι ακίνδυνες για τη δημοκρατία

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακήρυξε τις Ηνωμένες Πολιτείες ακίνδυνες για τη δημοκρατία.

Η Ένωση της Οξφόρδης, ένας παλαιός και απρόβλεπτος σύλλογος ανταλλαγής επιχειρημάτων, που στο βήμα του έχουν ανέβει πρόεδροι, φιλόσοφοι και ποπ σταρ, απέρριψε την Πέμπτη, έπειτα από δίωρη συζήτηση και με ψήφους 195 έναντι 151, την πρόταση «Η Συνέλευση αυτή πιστεύει πως οι ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την παγκόσμια ειρήνη».

Ένας ομιλητής αποκάλεσε τις ΗΠΑ «νταή της παγκόσμιας γειτονιάς». Ένας άλλος τις εγκωμίασε ως πρότυπο δικαιοσύνης, ελευθερίας και οικονομικής ανάπτυξης. Κάποιοι συμφώνησαν με αμφότερες τις δηλώσεις. Αλλά μερικοί Αμερικανοί φοιτητές του παλαιότερου Πανεπιστημίου της Βρετανίας παρομοίασαν το θέμα της συζήτησης με την αλήστου μνήμης ψηφοφορία της Ένωσης το 1933. Με τον Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία και τον φασισμό να στοιχειώνει την Ευρώπη, η Ένωση είχε διακηρύξει τότε πως «Η Συνέλευση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα πολεμήσει για τον Βασιλιά και τη Χώρα». Ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ είχε χαρακτηρίσει την ψηφοφορία εκείνη «άθλια, αξιοκαταφρόνητη, ιταμή παραδοχή».

Το παράδοξο. «Η Αμερική υπήρξε πάντα στη διάρκεια της ζωής μου το μεγαλύτερο παράδοξο», τόνισε ο Μπομπ Μάρσαλ - Άντριους, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος που υποστήριξε την πρόταση. «Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση εσωτερικής ελευθερίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας και καμία που να έχει περισσότερο κατηγορηθείότι αρνείται αυτή την ελευθερία σε άλλους». «Δεν κατηγορούμε την Αμερική του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ και του Άρθουρ Μίλερ», τόνισε, ενώ από τις περισσότερες επευφημίες της βραδιάς συγκέντρωσε ο υποστηρικτής των ΗΠΑ Πολ Ρόμπινσον, για μια «μπηχτή» του για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και την επισήμανσή πως η Αμερική έδωσε στον κόσμο την τζαζ, τα μπλουζ και το ροκ εν ρολ.