"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τίποτα δεν τους σταματά :: 03-03-2003) 

Τίποτα δεν τους σταματά

Ζεσταίνεται η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, παρά την καταστροφή πυραύλων

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Το Ιράκ καταστρέφει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ 2 υπό το άγρυπνο βλέμμα του υποδιευθυντή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, και οι ΗΠΑ ζεσταίνουν την πολεμική μηχανή τους.

Όχημα μεταφοράς πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 σε στρατόπεδο στη Βαγδάτη, όπου καταστράφηκαν δέκα από αυτούς μέσα στο Σαββατοκύριακο

Τόσο η έκθεση Μπλιξ που κυκλοφορεί σήμερα, όσο και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή, μοιάζουν να αποτελούν απλώς, μέρος μιας προδιαγεγραμμένης πορείας.

Το Ιράκ «κάνει ο,τιδήποτε μπορεί» για ν'αποφύγει τον πόλεμο, διαβεβαίωσε χθες ο σύμβουλος του Ιρακινού προέδρου για τον αφοπλισμό, στρατηγός Αμερ Αλ Σάαντι, ενώ ανακοίνωσε ότι έξι πύραυλοι Αλ Σαμούντ 2 καταστράφηκαν χθες υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Με αυτούς ανέρχεται σε δέκα ο συνολικός αριθμός των πυραύλων που έχουν καταστραφεί μέσα στο Σαββαρτοκύριακο, πρόσθεσε ο Αλ Σάαντι, διευκρινίζοντας ότι καταστράφηκε επίσης σιλό πυραύλων. Ο Σάαντι τόνισε όμως, ότι το Ιράκ θα σταματήσει την καταστροφή των απαγορευμένων πυραύλων του Αλ Σαμούντ 2 αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν μια μονομερή επίθεση εναντίον του αψηφώντας τη διεθνή νομιμότητα και την αρχή του ΟΗΕ.

Ακόμη 100 πύραυλοι

Σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιευθυντή των επιθεωρητών, και απεσταλμένου του Χανς Μπλιξ στη Βαγδάτη, Δημήτρη Περρίκου, είναι περίπου ακόμη 100 πύραυλοι που πρέπει να καταστραφούν. Ο Περρίκος τόνισε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα συνεχιστεί η καταστροφή των πυραύλων, θα είναι δείκτης του ενδιαφέροντος του Ιράκ, ενώ ανέφερε ότι όσο γρηγορότερα οι Ιρακινοί καταστρέψουν τους πυραύλους, τόσο καλύτερα. Σημείωσε ωστόσο, ότι είναι αδύνατον οι πύραυλοι να καταστραφούν έως την Παρασκευή που συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας, και ότι το νωρίτερο που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η καταστροφή τους, είναι σε δυο εβδομάδες.

Χημικά

Με το χαμόγελο στα χείλη. Ιρακινοί στρατιώτες μεταφέρονται σε στρατόπεδο της Βαγδάτης

Ο Αλ Σάαντι τόνισε επίσης χθες, ότι νέες έρευνες επέτρεψαν τον εντοπισμό σημαντικών ποσοτήτων βακίλλου του άνθρακα και ιχνών του νευροπαραλυτικού παράγοντα VX για τα οποία ο ΟΗΕ ζητούσε εξηγήσεις εδώ και χρόνια. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι βόμβες αέρος R-400 γεμισμένες κυρίως με άνθρακα και ίχνη από την καταστροφή 1,5 τόνου νευροπαραλυτικού παράγοντα VX βρέθηκαν σε δυο ξεχωριστές τοποθεσίες.

Την ίδια ώρα, τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ καλά κρατούν. Με ή χωρίς την Τουρκία. Η «Washington Post» αποκάλυψε χθες, ότι υπάρχει και Σχέδιο Β για τη διεξαγωγή του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί τελικά να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο Β, η υλοποίηση του οποίου είναι πιο ακριβή, και διαθέτει λιγότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα, η επίθεση θα ξεκινήσει με αερογέφυρα, αλλά θα καταλήξει με την αποστολή Αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων και τεθωρακισμένων, στο Βόρειο Ιράκ. Οι δυνάμεις θα περάσουν από το Κουβέιτ, στο Βόρειο Ιράκ, μέσω της ερήμου.

Πάντως ο πόλεμος μοιάζει να είναι αναπότρεπτος. Ήδη, όπως σημειώνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, τις τελευταίες μέρες οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει τους στόχους στο Ιράκ που τα αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα επιχειρούν, τόσο στη βόρεια, όσο και στη νότια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ βομβαρδιστικά πλήττουν και Ιρακινά οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν μια χερσαία εισβολή στο Ιράκ.

Εξάλλου, και ο Μπους, στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του προς το έθνος, μίλησε για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, σαν να είναι προειλημμένη απόφαση, περιγράφοντας τα σχέδια που η κυβέρνησή του ήδη καταστρώνει για να δώσει μεταπολεμική ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στο Ιράκ, και τις προσπάθειες που θα καταβάλει για να επιβλέψει την εγκαθίδρυση «της νέας κυβέρνησης του Ιράκ».

Ίσως και γι'αυτό, ο βρετανικός Τύπος να τονίζει ότι η έκθεση του Χανς Μπλιξ που θα κυκλοφορήσει σήμερα - και στην οποία, ο Σουηδός επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, λέει ότι το Ιράκ θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα για τον αφοπλισμό του, πολύ νωρίτερα, και εκφράζει τη δυσκολία του να καταλάβει γιατί «τα μέτρα που τώρα παίρνει το Ιράκ, δεν θα μπορούσαν να παρθούν νωρίτερα» - θα μπορέσει να δώσει περαιτέρω πολεμοφόδια στην αμερικάνικη πλευρά. Υπάρχει όμως - όπως σημειώνει η αντιπολεμική πλευρά - και η αντίστροφη, θετική ανάγνωση της θέσης Μπλιξ. Αυτή δηλαδή που επισημαίνει ότι το Ιράκ κάνει τώρα τις σωστές κινήσεις για τον αφοπλισμό του.