Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αυξάνεται η ένταση στη βόρεια κορέα :: 01-03-2003) 

Αυξάνεται η ένταση στη Βόρεια Κορέα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου και έθεσε και πάλι σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος μπορεί να παράγει πλουτώνιο κατάλληλο για ατομικά όπλα. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έθεσαν σε ετοιμότητα 24 βομβαρδιστικά Β-52 για ενδεχόμενη ανάπτυξή τους στη νήσο Γκουάμ και μετακίνησαν ορισμένα ειδικά αεροσκάφη και πλοία πλησιέστερα στη Βόρεια Κορέα. Αυτές οι βορειοκορεατικές και αμερικανικές κινήσεις, επισημαίνουν Ασιάτες και Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ένοπλης αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να ξεσπάσει εσκεμμένα ή και τυχαία.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να ματαιώσουν ή να περιορίσουν δύο μεγάλες ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών δυνάμεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 4 Μαρτίου, θα διαρκέσουν ένα μήνα και θα συμμετάσχουν σ' αυτές 5.000 στρατιώτες. Πολεμικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν κοντά στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, πλησίον της οποίας είναι αναπτυγμένο το μεγαλύτερο μέρος του βορειοκορεατικού στρατού.

"Οι αδιάκοπες πολεμοχαρείς κινήσεις από τις ΗΠΑ στη Νότια Κορέα δημιουργούν μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση", μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων. Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει πως "αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιθετικά στρατεύματά τους, ολόκληρη η γη της Κορέας θα γίνει στάχτη και οι Κορεάτες θα υποστούν φρικτές πυρηνικές καταστροφές".

"Όποτε γίνεται στρατιωτική άσκηση, η Βόρεια Κορέα την καταγγέλλει", λέει ο Κιμ Τσανγκ Σου, εμπειρογνώμονας του κυβερνητικού νοτιοκορεατικού Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων. "Αλλά αυτή τη φορά μπορεί πραγματικά να σκέπτονται πως ο κ. Μπους θα τους επιτεθεί". Πολλοί Βορειοκορεάτες εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν πως οι κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών τροφοδοτούν τον φόβο μεταξύ των απομονωμένων ηγετών της Βόρειας Κορέας πως θα είναι οι επόμενοι στον κατάλογο των αμερικανικών επιθέσεων. Το Ιράκ θα χτυπηθεί από στιγμή σε στιγμή, λένε Βορειοκορεάτες κυβερνητικοί ηγέτες, και μετά οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα στραφούν εναντίον μιας άλλης χώρας που έχει χαρακτηριστεί από τον Λευκό Οίκο τμήμα του "άξονα του κακού", τη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο στο σύνολό τους οι αναλυτές δεν θεωρούν πιθανό η Βόρεια Κορέα να επιτεθεί πρώτη σε μεγάλη κλίμακα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία για την κυβέρνησή της. Ωστόσο, επισημαίνουν, η Βόρεια Κορέα είναι ασταθής, καχύποπτη και απρόβλεπτη. Και η ένταση αυξάνει τον κίνδυνο κάποιος θερμόαιμος στρατιωτικός διοικητής να αναλάβει δράση από μόνος του.