Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( γιώργος παπανδρέου: μπορούμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο :: 01-03-2003) 

Γιώργος Παπανδρέου: Μπορούμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Παπανδρέου - Κόλιν Πάουελ σε κοινή συνέντευξη στην Ουάσιγκτον. Η ελληνική προεδρία έθεσε ως προτεραιότητα τον ευρωατλαντικό διάλογο και ο Γ. Παπανδρέου αισιοδοξεί να πετύχει την έστω και μερική επούλωση των πληγών

Ο χειρισμός του θέματος του Ιράκ απειλεί να ανατρέψει παραδoσιακές συμμαχίες και να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά και να τραυματίσει θανάσιμα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τα τελευταία 60 χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και κόμβο συνάντησης αντικρουόμενων ιδεολογιών και συμμαχιών.

Στα θύματα κινδυνεύει να προστεθεί και το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, ενώ δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το θέμα έγινε και αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στη Βουλή, κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για ανακολουθία, επισημαίνοντας ότι από τη μια «επιδίδει τελεσίγραφα στη Βαγδάτη» και από την άλλη «αρθρογραφεί στον αμερικανικό Τύπο υπέρ των θέσεων των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα «ο γραμματέας του κόμματος επιτίθεται λάβρος κατά της Αμερικής σε αντιαμερικανικά συλλαλητήρια».

Αναξιόπιστος.. Με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να εξηγήσει τους στόχους αλλά και τα στενά περιθώρια κινήσεων της ελληνικής προεδρίας, αναφέρεται στη συνεργασία με τον Κόλιν Πάουελ και τις ΗΠΑ και απαντά στον κ. Καραμανλή κατηγορώντας τον ότι «αδυνατεί να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται». Και συνεχίζει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καραμανλής ενεργεί με αυτό τον τρόπο. Η στάση του δείχνει για άλλη μια φορά την έλλειψη αξιοπιστίας. Εάν έχει κάτι άλλο να προτείνει, ας το κάνει, για να βρεθούν ειρηνικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος». Όσο για την αρθρογραφία του στον ξένο Τύπο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απαντά ότι «αντικατοπτρίζει τις θέσεις της Ε.Ε. και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την αποτροπή του πολέμου όπου συζητάμε με όλους». Σε αυτό το ολισθηρό διπλωματικό πεδίο η χρονική σύμπτωση της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. έφερε τη «μικρή Ελλάδα» στο προσκήνιο και της επιτρέπει να επιχειρεί την επούλωση πληγών, τη γεφύρωση διαφορών και τη σύνθεση πολιτικών, τη στιγμή που οι «μεγάλοι» συγκρούονται σε μια γεωπολιτική πάλη που έχει ως αφορμή το Ιράκ αλλά οι σαφείς προεκτάσεις της καταλήγουν στον ρόλο και την επιρροή που θα έχουν οι χώρες αυτές στο νέο κόσμο του 21ου αιώνα.

Κοινός στόχος. Υπεραμυνόμενος της στάσης της ελληνικής προεδρίας, η οποία συχνά περιλαμβάνει συνεργασία και συντονισμό κινήσεων με τις ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει: «Ο στόχος μας είναι κοινός και αφορά τον αφοπλισμό του Ιράκ και τη συμμόρφωσή του με το 1441. Εμείς θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε και να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα για να εξέλθουμε με ειρηνικό τρόπο από την κρίση. Και αυτό μπορεί να γίνει εάν σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι πρέπει να αποδείξει την πρόθεσή του να αφοπλισθεί».

Η ελληνική προεδρία επιχειρεί επίσης συνεργασία με τον αραβικό κόσμο, κάτι που υποστήριξε και ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» τόνισε: «Θα ενθάρρυνα την Ε.Ε. και τον Αραβικό Σύνδεσμο να στείλουν το πιο ισχυρό μήνυμα προς τον Σαντάμ Χουσεΐν, ότι πρέπει να συμμορφωθεί και ο χρόνος τελειώνει. Μπορούν επίσης να του προτείνουν να αποχωρήσει και να επιτρέψει σε μια άλλη, υπεύθυνη ηγεσία να αναλάβει την εξουσία στη Βαγδάτη και να αφοπλίσει το Ιράκ».

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ο κ. Παπανδρέου θα παραβρεθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. «Ακόμη και τώρα, την τελευταία στιγμή, μπορούμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο και αυτό θα μεταφέρουμε στον Αραβικό Σύνδεσμο», λέει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Διάλογος. Η ελληνική προεδρία έθεσε ως προτεραιότητα τον ευρωατλαντικό διάλογο και ο Γ. Παπανδρέου αισιοδοξεί να πετύχει την έστω και μερική επούλωση των πληγών. Αν και η Ουάσιγκτον επιλέγει να συνεργάζεται σε διμερές επίπεδο με τις ευρωπαϊκές χώρες που την υποστηρίζουν, η Ε.Ε. μάχεται να ακουσθεί. «Συζητήσαμε την ανάγκη να ακούγεται η ευρωπαϊκή φωνή και τη δυνατότητα που έχει η Ευρώπη να συμβάλει ουσιαστικά στα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας», λέει ο κ. Παπανδρέου ύστερα από δύο συναντήσεις με τον Κόλιν Πάουελ εντός της ιδίας ημέρας, μία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μία στην κατοικία του Αμερικανού ομολόγου του, όπου δείπνησαν. Και με δόση υπερβολής γύρω από τον ρόλο και τις δυνατότητες της Αθήνας, συμπληρώνει: «Αποδέχονται και οι Αμερικανοί ότι χρειάζεται διάλογος με την Ε.Ε. και θα γίνει στη Συνάντηση Κορυφής Μπους - Σημίτη τον Ιούνιο».

«Συνεργαζόμαστε στενά για να πετύχει η προσπάθεια του Κόφι Ανάν στην Κύπρο»

«Η συνεργασία ΗΠΑ - Ε.Ε. ήταν εμφανής την τελευταία τριετία στο κορυφαίο εθνικό θέμα, το Κυπριακό. Συνεργαζόμαστε στενά για να πετύχει η προσπάθεια του Κόφι Ανάν. Είχαμε μια ουσιαστική κουβέντα με τον Κόλιν Πάουελ για την Κύπρο», λέει ο Γ. Παπανδρέου. Όντως, για πρώτη φορά σημειώθηκε τόσο έντονη και συντονισμένη εμπλοκή Ουάσιγκτον και Βρυξελλών στο Κυπριακό, λόγω φυσικά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου και, κυρίως, της Τουρκίας.