Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σε ρόλο "γεφυροποιού" :: 28-02-2003) 

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Σε ρόλο "γεφυροποιού"

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Τη μερική αποκατάσταση της τραυματισμένης σχέσης ΗΠΑ - Ευρώπης επεδίωξε χθες ο Γ. Παπανδρέου στις συναντήσεις του με τον ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς η ουσιαστική απουσία κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής έχει υποβαθμίσει τον ρόλο της Ε.Ε. και έχει οδηγήσει την κυβέρνηση Μπους να συνδιαλέγεται με τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο, συνεργαζόμενη στενά με τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, επιχειρώντας ταυτόχρονα να απομονώσει τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αν και βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του γαλλογερμανικού άξονα, η Ελλάδα έχει εκμεταλλευθεί την ουδετερότητα που επιβάλλει ο θεσμικός της ρόλος ως προεδρεύουσας χώρας και έχει μέχρι τώρα αποφύγει να υποστηρίξει ανοικτά τη μία ή την άλλη πλευρά στην ενδοευρωπαϊκή αντιπαράθεση και κατ' επέκταση στη σύγκρουση των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Έτσι, έχει διατηρήσει έναν "δίαυλο επικοινωνίας" με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και την Ουάσιγκτον, η οποία χαιρέτισε την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συνεκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική προεδρία επιλέγοντας να την ερμηνεύσει ως ενισχυτική τής πολιτικής της στο θέμα του Ιράκ.

Κινούμενος σε αυτό το διπλωματικό περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε χθες να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας και της προεδρίας ως "γέφυρας" προς τις ΗΠΑ, ενώ ανάλογες ενέργειες κάνει και προς τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την Ουάσιγκτον μεταβαίνει στο Κάιρο για τη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Η χθεσινή συνεργασία και το δείπνο στην κατοικία του Κόλιν Πάουελ έδειξαν ότι οι προσπάθειες εκτιμώνται, έστω και αν επί της ουσίας οι δυνατότητες αποτελεσματικής παρέμβασης της Ε.Ε. αυτοαναιρούνται από την εσωτερική της διαμάχη.