Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( γεμίζουν το κενό... :: 28-02-2003) 

Γεμίζουν το κενό…

Κτίριο-μνημείο θα ανεγερθεί στο "Σημείο 0" της Νέας Υόρκης

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Με το έργο του αρχιτέκτονα Ντάνιελ Λίμπεσκιντ, οι Νεοϋορκέζοι αποφάσισαν να γεμίσουν το κενό που άφησε η πτώση των δίδυμων πύργων. Όμως, αυτή η απόφαση δεν είναι το τέλος, αλλά μάλλον η αρχή μιας έντονης πολιτικής και συναισθηματικής σύγκρουσης.

Η "παλινόρθωση". Με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ντάνιελ Λίμπεσκιντ θα αναστηθεί από τις στάχτες του το Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ

Ο ουρανός της Νέας Υόρκης θα αποκτήσει νέο σχήμα. Είναι αυτό που θα του δώσει ο Βερολινέζος αρχιτέκτονας Ντάνιελ Λίμπεσκιντ, με ένα συγκρότημα από γωνιώδεις ουρανοξύστες και μια σπείρα, ύψους 533 μέτρων, που θα ορθωθούν πάνω στην τοποθεσία όπου είχαν βρει τραγικό θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι την 11η Σεπτεμβρίου 2001 - μια παράλογη "θυσία" που έκτοτε άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου. Το έργο του Λίμπεσκιντ προτιμήθηκε τελικά από την πρόταση της αμερικανικής αρχιτεκτονικής ομάδας ΤΗΙΝΚ, δύο πύργους με πλέγμα από ανοξείδωτο ατσάλι. Η επιτροπή που έλαβε την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε χθες, δέκα χρόνια μετά την πρώτη τρομοκρατική επίθεση κατά του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, ήταν διχασμένη. Όμως, ίσως βάρυναν τελικά περισσότερο οι γνώμες του δημάρχου της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ και του κυβερνήτη της πολιτείας Τζορτζ Πατάκι.

Το σχέδιο του Λίμπεσκιντ φαίνεται πως κέρδισε και πολλούς συγγενείς των θυμάτων, αφού η σύλληψη του αρχιτέκτονα σεβάστηκε τη μνήμη των νεκρών: την ανοιχτή τρύπα όπου για πολλές εβδομάδες μετά τη 11η Σεπτεμβρίου 2001 σιγόκαιγε ακόμη η φωτιά από το ολοκαύτωμα, το πυρακτωμένο χώμα που έκρυψε μέσα του τόσα πτώματα, όταν εκείνο το πρωινό ισλαμιστές αεροπειρατές οδήγησαν καταπάνω στους δίδυμους πύργους δύο επιβατικά αεροπλάνα.

Οι αρχές της πόλης απευθύνθηκαν σε αρχιτέκτονες του εξωτερικού, όταν διαπίστωσαν ότι τα σχέδια που τους είχαν υποβληθεί αρχικά ήταν "μη εμπνευσμένα". Από την αρχή, πρόθεση του Λίμπεσκιντ, ο οποίος σχεδίασε το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, ήταν να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος της "χαίνουσας πληγής" που άφησε στην καρδιά του Μανχάταν η πτώση του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, ώστε να ανεγερθεί εκεί μελλοντικά ένα μνημείο. Πάντως, μολονότι επελέγη το δικό του σχέδιο, οι αρχές της πόλης λένε ότι αυτό θα υποστεί περαιτέρω επεξεργασία. Έτσι και αλλιώς, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο υλοποιείται στην πράξη με όλες του τις λεπτομέρειες.

Σε αυτές τις "λεπτομέρειες", το χρήμα και οι πιέσεις για εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο. Το ερώτημα σε ποιες χρήσεις θα δοθεί και τι θα απογίνει αυτή η περιοχή του Κάτω Μανχάταν, έκτασης 64 στρεμμάτων, δεν παύει να διχάζει τους Νεοϋορκέζους, όχι μόνο τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες, αλλά και τους απλούς πολίτες. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να παραδοθεί στην εμπορική εκμετάλλευση ένας τόπος που στην ουσία αποτελεί μαζικό τάφο 2.800 ανθρώπων. Άλλοι θεωρούν ότι η ανέγερση πύργων που θα είναι ακόμη ψηλότεροι από τους αρχικούς (411 μέτρα) θα είναι μια συμβολική περιφρόνηση προς τους τρομοκράτες.