Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ασφάλεια 2004: επαφές με την sαιc για μείωση του κόστους :: 28-02-2003) 

Ασφάλεια 2004: Επαφές με την SΑΙC για μείωση του κόστους

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Επιταχύνει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς κρίνεται οριακός ο χρόνος για την πλήρη εκπαίδευση και των εμπλεκομένων χρηστών με τα συστήματα "ηλεκτρονικής θωράκισης" που θα εγκατασταθούν.

Χθες το ΚΥΣΕΑ με ομόφωνη απόφασή του επέλεξε "προτιμητέα ανάδοχο" την κοινοπραξία SAIC που κατέθεσε, την "πιο συμφέρουσα" προσφορά (317,97 έναντι 318,36 εκατ. ευρώ). Η απόφαση προβλέπει ωστόσο "συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο να μειωθεί το κόστος". Όπως δήλωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, η αρμόδια επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα "εάν δεν μείνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων να καλέσει και τη δεύτερη στη σειρά κοινοπραξία" (TRS).

Την εισήγηση του ΚΥΣΕΑ έκανε ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ευ. Μαλέσιος - πρόεδρος και της Διυπουργικής Επιτροπής για την ασφάλεια του "2004". Το ΚΥΣΕΑ δεν ενέκρινε πρόταση για περικοπή του τεχνικού αντικειμένου του έργου, με στόχο τη μείωση του κόστους για να μην αμφισβητηθεί νομικά η διαγνωστική διαδικασία. Ενδεχομένως οι περικοπές - κάλυψη λιγότερων λιμανιών, μείωση ασυρμάτων και GPS κ.λπ. - να γίνουν κατά την εκτέλεση της σύμβασης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι συνολική μείωση του τελικού τιμήματος από την έκπτωση και την περικοπή μεταξύ των 270-300 εκατ. ευρώ "είναι στόχος που μπορεί να επιτευχθεί. Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση με τη SAIC αρχίζει από σήμερα και η τελική απόφαση "θα ληφθεί οσονούπω - ίσως μέχρι και τη Δευτέρα".

Με βάση την προσφορά της SAIC, η κοινοπραξία θα χρειασθεί 11 μήνες και μία εβδομάδα, θα προσπαθήσει όμως να παραδώσει τα πάντα και σε 10,5 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η αγωνία της ΔΟΕ για τον χρόνο αποτυπώνεται σε δήλωση του στελέχους της κ. Denis Oswald στο Ασοσιέιτεντ Πρες, σύμφωνα με την οποία επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν τα υλικά, να εγκατασταθούν, να εκπαιδευθούν οι άνθρωποι και να δοκιμασθούν τα πάντα εγκαίρως.

Ο αντιπρόεδρος της SAIC κ. Steven Weiss διαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται "οποιοδήποτε πρόβλημα στην παραγωγή και την εξασφάλιση επαρκούς χρόνου για να γίνει όλη η εκπαίδευση".

Σύμφωνα με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα τα τεστ θα γίνονται παράλληλα με την εγκατάσταση - δύο μαγάλες ασκήσεις θα γίνουν το φθινόπωρο και αρχές Δεκεμβρίου με χρήση του συστήματος.

Την προσωρινή μειοδότρια κοινοπραξία αποτελούν οι εταιρείες SAIC, ΙΤΤ, General Dynamics, Honewyell, ΙΒΜ και Ε-Team (ΗΠΑ), η Siemens (Γερμανία), η Nokia (Φινλανδία), οι Rafael και Elbit (Ισραήλ) και οι ελληνικές ALTEC, Όμιλος Πουλιάδη και ΔΙΕΚΑΤ.