Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο χορός των παζαριών :: 28-02-2003) 

Ο χορός των παζαριών

"Κάντε τον Ράμσφελντ να σωπάσει", λέει ο Αθνάρ στον Μπους

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Τα διπλωματικά παιχνίδια και ο… χορός των παζαριών καλά κρατούν. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να πάνε σε πόλεμο με έγκριση του ΟΗΕ, ενώ δέχονται και συμβουλές… να βάλουν τον Ράμσφελντ στο κουτί.

Ντόναλντ Ράμσφελντ. "Κάντε τον να σωπάσει", είπε στον Μπους ο Ισπανός Πρωθυπουργός

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκδήλωσαν χθες την πρόθεσή τους να εντείνουν τις προσπάθειες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας με στόχο την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης "για την επίλυση της ιρακινής κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της παγκόσμιας κοινότητας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον. Χθες ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση με την οποία θα δίνεται το πράσινο φως στην έναρξη εχθροπραξιών.

Αλλά και η Γαλλία φάνηκε χθες να "σκληραίνει" τη στάση της προς τον Σαντάμ Χουσεΐν. Διακηρύσσοντας ότι η Γαλλία "δεν έχει καμία συμπάθεια" για τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, τόνισε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συμμετέχει σε έναν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πόλεμο εναντίον του Ιράκ, εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλιστεί. Και μπορεί οι δηλώσεις του Ραφαρέν να μην αποτελούν αλλαγή στη γαλλική στάση αναφορικά με το Ιράκ - εξάλλου, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι "για την πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ήρθε ακόμα η ώρα του πολέμου"-, αλλά ο τόνος του Γάλλου πρωθυπουργού ήταν αισθητά πιο αυστηρός απ' ό,τι στο παρελθόν.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός

Εξευμενισμό των Ευρωπαίων ώστε να "πιεστούν" για την ορθότητα της αμερικανικής θέσης φέρεται να πρότεινε και ο Ισπανός πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο.

Πολεμικές προετοιμασίες. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διέταξε χθες την ανάπτυξη στην περιοχή του Περσικού και βομβαρδιστικών αεροσκαφών Β-2

Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να βοηθήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν εν όψει του πολέμου εναντίον του Ιράκ, κάνοντας μεταξύ άλλων τον υπουργό του Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ να σωπάσει, όπως αναφέρει ο Ισπανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες στην αμερικανική εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ". "Δώστε μας περισσότερο Πάουελ, λιγότερο Ράμσφελντ", τόνισε ο Αθνάρ, ενώ ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο ίδιος και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης που τάσσονται υπέρ ενός πολέμου στο Ιράκ χρειάζονται από την Ουάσιγκτον να συνεχίσει να εργάζεται στους κόλπους του ΟΗΕ και να εξασφαλίσει μια ευρεία υποστήριξη στο νέο σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για έναν πόλεμο.

Οι δημοσκοπήσεις

Πάντως, είναι φανερό ότι με προσανατολισμό προς το Συμβούλιο Ασφαλείας κινούνται πλέον οι ΗΠΑ. Εξάλλου, νέα δημοσκόπηση του CBS αποκάλυψε ότι το 64% των Αμερικανών - σχεδόν τα δύο τρίτα - θέλουν οι ΗΠΑ να περιμένουν για έγκριση του ΟΗΕ, προτού ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μπους ανέπτυξε για μια ακόμα φορά το "όραμά" του για "μια ειρηνική Μέση Ανατολή". "Μία νέα κυβέρνηση στο Ιράκ θα λειτουργήσει ως δραματικό παράδειγμα που θα εμπνεύσει την ελευθερία στα άλλα έθνη της περιοχής", ανέφερε ο Μπους, μιλώντας στο Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ από ενδεχόμενο σαμποτάζ του "ετοιμοθάνατου καθεστώτος" της Βαγδάτης σε περίπτωση πολέμου. Η πρόοδος της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρηση του Σαντάμ Χουσεΐν θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους - κάτι με το οποίο έσπευσε να συμφωνήσει χθες το Ισραήλ.