Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αποποινικοποίηση της κάνναβης :: 28-02-2003) 

Αποποινικοποίηση της κάνναβης

Προτείνουν 131 βουλευτές και ευρωβουλευτές των 15 χωρών της Ε.Ε.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αλλά και της πώλησης κάνναβης και των παραγώγων της προτείνουν 131 βουλευτές και ευρωβουλευτές των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ενταχθεί στην ατζέντα συζητήσεων της Ολομέλειας. Οι βουλευτές που την υπογράφουν προτείνουν "αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, μερική αποποινικοποίηση της πώλησης κάνναβης και των παραγώγων της, καθώς και χορήγηση ηρωίνης υπό ιατρικό έλεγχο". Οι βουλευτές προτείνουν ακόμη να συζητηθεί η αναθεώρηση των συμβάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) - η τελευταία είναι του 1988 -, με βάση τις οποίες κατηγοριοποιούνται οι ναρκωτικές ουσίες. Η Μαρία Δαμανάκη και οι κ.κ. Φ. Ιωαννίδης, Θ. Κοτσώνης, Π. Τατούλης και Σ. Μάνος έχουν υπογράψει τη σχετική πρόταση, την οποία στηρίζει και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Σγουρίδης.

Το ζήτημα της αποποινικοποίησης της κάνναβης, πάντως, δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί θετικά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως ανέφερε στα "ΝΕΑ" η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μένη Μαλλιώρη, "η αποποινικοποίηση της κάνναβης και των παραγώγων της μάλλον δεν θα τύχει της θετικής ανταπόκρισης πολλών ευρωβουλευτών. Εξάλλου, και στην Ολλανδία - όπου πρωτοξεκίνησε η αποποινικοποίηση - τα coffee shops έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ μειώθηκε και η ποσότητα κάνναβης της οποίας η κατοχή δεν αποτελεί αδίκημα (από τα 30 στα 5 γραμμάρια)".