"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "κάντε αλαάφ, όχι πόλεμο" :: 28-02-2003) 

"Κάντε Αλαάφ, όχι πόλεμο"

Το διάσημο γερμανικό καρναβάλι ταυτίζεται φέτος με τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

"Η Ουάσιγκτον θέλει τον πόλεμο κατά του Ιράκ για να υπερασπιστεί πετρελαϊκά συμφέροντα. Δεν αξίζει να χυθεί αίμα γι' αυτό το πετρέλαιο, όταν μπορεί κανείς να το αγοράσει". Τι σχέση έχουν αυτές οι δηλώσεις του προέδρου της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Τίρσε με το καρναβάλι;

Ντύσελντορφ, Γερμανία. Οι γυναίκες κυνηγούν τους άνδρες για να τους "ευνουχίσουν" και ταυτόχρονα να φωνάξουν για την ειρήνη

Τόσο οι δηλώσεις του Τίρσε στην εφημερίδα "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ", όσο και οι δηλώσεις του μέλους της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών Γκερτ Βαϊσκίρχεν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξαγοράσουν την Τουρκία, συνέπεσαν χθες με την έναρξη του τελευταίου επταημέρου του καρναβαλιού στη Γερμανία, που φέτος είναι αντιπολεμικό. Ήδη έχουν αρχίσει αντιπολεμικές εκδηλώσεις, στις οποίες αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι - ανάμεσά τους κάπου ίσως διακρίνουμε και τον Τίρσε και τον Βαϊσκίρχεν.

Το γερμανικό καρναβάλι είναι γνωστό για την κοσμοσυρροή, την μπιροποσία και τους συμβολικούς ευνουχισμούς (δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι κάτι που φέτος αφορά τον Σαντάμ ή τον Μπους). Ένα από τα έθιμα που τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια, κυρίως στην καθολική Ρηνανία, είναι ο συμβολικός ευνουχισμός των ανδρών, από γυναίκες που τους κόβουν τις γραβάτες. Οι οργανωτές αναμένουν φέτος μεγάλα πλήθη, που θα εκφράσουν την υποστήριξή τους στην αντίθεση του καγκελάριου Σρέντερ σε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. "Θα είναι η μεγαλύτερη ειρηνική διαμαρτυρία που μπορεί να φανταστεί κανείς", λέει ο Φραντς Βολφ, πρόεδρος της ομοσπονδίας των καρναβαλικών οργανώσεων της Γερμανίας. "Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς στη Γερμανία που να θέλει αυτόν τον πόλεμο". Σύμφωνα με τον Βολφ, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις φετινές εκδηλώσεις, που αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί στον πόλεμο του 1991 στον Περσικό, αυτή τη φορά δεν ματαιώθηκαν. Όλα αυτά τα εκατομμύρια αναμένεται να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Κολωνίας, του Ντύσελντορφ, του Μάιντς, ακόμη και των χωριών της Ρηνανίας.

Τα συνθήματα

Η παράδοξη καρναβαλική ιαχή "Αλαάφ", κάτι σαν το ισπανικό "Όλε", αντηχεί στους δρόμους και στις αίθουσες χορού. Μάλιστα, ένας τοπικός πολιτικός την πρότεινε ως αντιπολεμικό σύνθημα της χρονιάς: "Κάντε Αλαάφ, όχι πόλεμο". Όσο οξύνεται η ένταση στις αμερικανογερμανικές σχέσεις, τόσο πιο δημοφιλή γίνονται τα ανέκδοτα στα οποία το "τιμώμενο" πρόσωπο είναι ο πρόεδρος Μπους. "Έβαλα ένα τέτοιο ανέκδοτο στο ρεπερτόριό μου και έχω τρελαθεί στο χειροκρότημα", λέει ο Γκίντο Καντς, κωμικός από την Κολωνία, που δίνει παραστάσεις στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. "Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν τον πόλεμο".

Αντιπολεμική παράδοση

Το καρναβάλι έχει τις ρίζες του στις ρωμαϊκές ανοιξιάτικες γιορτές και στις αρχαίες γερμανικές τελετές γονιμότητας, οι οποίες αργότερα υιοθετήθηκαν από τους χριστιανούς, την περίοδο πριν από την έναρξη της Σαρακοστής. Όμως, το καρναβάλι της Ρηνανίας ακολουθεί μια αντιπολεμική παράδοση από τον 18ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι της περιοχής το χρησιμοποιούσαν ως ευκαιρία για να εκφράζουν την αντίθεσή τους στους Γάλλους και Πρώσους κατακτητές.