"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μαύρη τρύπα 1 τρισ. δραχμών :: 28-02-2003) 

Μαύρη τρύπα 1 τρισ. δραχμών

Στο "κόκκινο" το ταμείο 250 δήμων σε όλη τη χώρα

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Το ταμείο είναι μείον σε πάνω από 250 δήμους της χώρας, που παρουσιάζουν χρέη κατά μέσο όρο 11,7 έως 14,7 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας (4-5 δισ. δραχμές-συνολικά 1 τρισ. δρχ.) ! Στο "κόκκινο" βρίσκονται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αρκετοί δήμοι του Λεκανοπεδίου Αττικής, μεγάλοι δήμοι της περιφέρειας, καθώς και περίπου 50 καποδιστριακοί δήμοι.

Σε χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη Νίκαια οδήγησε το οικονομικό έλλειμμα του δήμου, αλλά και στην αποκάλυψη από το υπουργείο Εσωτερικών για χρέη ύψους 2,95 δισ. ευρώ σε 250 δήμους της χώρας

Ανοίγματα προς προμηθευτές, δημοπράτηση έργων χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό, αλλά και λήψη δανείων που καλούνται τώρα να αποπληρώσουν αποτελούν τις βασικές αιτίες υπερχρέωσης των δήμων. Η "έλλειψη σωστού προγραμματισμού" από τους αιρετούς - όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών - σε συνδυασμό με νέες δαπάνες που προστέθηκαν χάριν της προεκλογικής περιόδου οδήγησε σε έκρηξη του προβλήματος.

Δήμοι όπως Χαλανδρίου, Βύρωνα, Κερατσινίου, Περάματος, Πάτρας, Πτολεμαΐδας, αλλά και άλλοι μικρότεροι όπως Σαλαμίνας, Αλιβερίου, Κασσάνδρας Χαλκιδικής και Σερβίων Κοζάνης είναι μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος, τα χρέη που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα δήμων αναδεικνύονται σε μείζον πρόβλημα τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της δημοτικής θητείας και σε ορισμένες περιπτώσεις για όλη τη δημοτική περίοδο.

Διαμαρτυρία

Στις διαστάσεις του προβλήματος αυτού αναφέρθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Β. Βαλασσόπουλος, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Δήμου Νικαίας και τη συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Στ. Μπενετάτο, ο οποίος μιλάει για 35,2 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα. Σύμφωνα με τον κ. Βαλασσόπουλο, θα ξεκινήσει άμεσα πλήρης καταγραφή των χρεών στους δήμους στο πλαίσιο κοινής επιτροπής των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της ΚΕΔΚΕ.

Το υπουργείο αποκλείει πάντως να υπάρξει συνολική ρύθμιση των χρεών, κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν και πολλοί αιρετοί θεωρούν πως τελικώς επέτεινε το πρόβλημα. Αφήνει, ωστόσο, ανοικτό να υπάρξουν ευνοϊκά μέτρα σε ειδικές περιπτώσεις, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων προσανατολίζεται στην ταχύτερη καταβολή των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης.

Αυστηρές ρυθμίσεις

Από πλευράς υπουργείου ετοιμάζεται εν τω μεταξύ να ενταχθούν στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης αυστηρότερες ρυθμίσεις για την οικονομική διαχείριση στους δήμους. Μεταξύ αυτών συζητείται οι δήμοι από κάποιο πληθυσμό και πάνω να καταρτίζουν τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ σε έργα άνω των 293.500 ευρώ θα απαιτείται η υποβολή τεχνικών δελτίων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στους δήμους με προώθηση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρώην δήμαρχος Νικαίας Β. Τράπαλης κάλεσε τη σημερινή δημοτική αρχή να πάψει να μηρυκάζει τα περί χρεών ως άλλοθι για την απραξία της. Αναφέροντας πως και ο ίδιος παρέλαβε τον δήμο με χρέος περίπου 11,7 εκατ. ευρώ, ο κ. Τράπαλης μίλησε για δημιουργία εντυπώσεων καθώς όταν ο κ. Μπενετάτος υποστήριζε πως δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, γνώριζε ήδη για την εκταμίευση 1,76 εκατ. ευρώ.