Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σε θέση μάχης για την ασφάλεια του 2004 :: 26-02-2003) 

Σε θέση μάχης για την ασφάλεια του 2004

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

"Μάχη" γύρω από το ύψος των προσφορών τους και το ποιος είναι τελικά ο μειοδότης μεταξύ των δύο διεθνών κοινοπραξιών SAIC και TRS πυροδότησε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της δεύτερης, με την οποία υποστηρίζει ότι είναι αυτή νικήτρια της διαπραγμάτευσης για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τον ισχυρισμό της η TRS τον στηρίζει στον συνυπολογισμό στο κόστος και της τιμής για 5ετή πρόσθετη - πέραν της 10ετίας - διάρκεια της μίσθωσης και συντήρηση του συστήματος. Η κοινοπραξία αναφέρει ότι αν υπολογισθεί 15ετής μίσθωση η προσφορά της είναι φθηνότερη κατά 6,6 εκατ. ευρώ. Αντίθετα η SAIC, τόσο στην αρχική της ανακοίνωση όσο και σε χθεσινοβραδινή απάντηση στην TRS, υποστηρίζει ότι αυτή είναι η μειοδότρια. Όσον αφορά δε τον ισχυρισμό για τα 5 επιπλέον έτη μίσθωσης (οψιόν), αρμόδια πηγή της SAIC ανέφερε ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού στην τιμή δεν περιλαμβανόταν η επιπλέον 5ετής προαίρεση (οψιόν). Επικαλείτο μάλιστα και σημείο της αρχικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος (RFI) όπου, όπως έλεγαν, αναφέρεται ρητώς ότι η τιμή για την πρόσθετη 5ετία "δεν θα αποτελέσει μέρος του προτεινόμενου προϋπολογισμού".

Κυβερνητικές πηγές, παρόλο που επισήμως απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τον προσωρινό μειοδότη με τον οποίο θα γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, τονίζουν ότι στη Συντονιστική Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη αναφέρθηκε ως φθηνότερη προσφορά αυτή της SAIC. Δόθηκε, μάλιστα, από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το ύψος των προσφορών 317.971.942 ευρώ (SAIC) και 318.361.761 ευρώ (TRS). Σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, ο μειοδότης θα ανακηρυχθεί σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - ίσως την Πέμπτη.