Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μειώνεται η ποινή για χρήστες :: 26-02-2003) 

Μειώνεται η ποινή για χρήστες

Για πρώτη φορά σημειώθηκαν λιγότεροι θάνατοι από ναρκωτικά

ΝΑΝΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ

Σε μείωση της ανώτατης ποινής για τους χρήστες ουσιών από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα σε έναν χρόνο, πρόκειται να προχωρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση, ενώ και αυτή η ποινή δεν θα αναγράφεται στο ποινικό μητρώο του χρήστη. Τις λεπτομέρειες θα επεξεργαστεί ειδική επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2002 είχαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας μείωση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά 30%, αλλά και μείωση της μικροεγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά. Δυστυχώς, μόνο στην Αθήνα καθώς οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη δεν επέτρεψαν την επέκταση σχετικών προγραμμάτων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ (αλλά και θεραπείας που έχει οργανώσει το ΚΕΘΕΑ). Όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ύστερα από δίωρη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας κ. Κώστα Στεφανή και την υφυπουργό κ. Ελπίδα Τσουρή, αρμόδια για θέματα ναρκωτικών, η κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαφορετική ποινική αντιμετώπιση του χρήστη.

Δεν είναι εγκληματίας

«Ο χρήστης ουσιών είναι ασθενής, δεν είναι εγκληματίας», δήλωσε ο κ. Σημίτης τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για περισσότερες ευκαιρίες στη θεραπεία και την απεξάρτηση και να βοηθηθεί η κοινωνική επανένταξη του χρήστη. Παράλληλα, όπως είπε, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τον έλεγχο και την καταστολή της διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο κ. Στεφανής και η κ. Τσουρή, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, παρουσία και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ. Άννας Κοκκέβη, η μείωση των θανάτων ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του θεραπευτικού προγράμματος υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και συγκεκριμένα: * Εντάθηκε η προσπάθεια απορρόφησης εξαρτημένων ατόμων από τις λίστες αναμονής στο θεραπευτικό πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και μέσα στην τελευταία τριετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των μελών φθάνοντας τους 1.224 (από 697 το 2000), από τους οποίους οι 851 είναι στην Αθήνα (από 429).

* Μειώθηκαν κατά 50% οι αποπομπές από το πρόγραμμα υποκατάστατων.

* Λειτούργησαν, εντός του 2002 δύο θεραπευτικές μονάδες για εφήβους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και αρχίζει η λειτουργία άλλων δύο στη Λάρισα και το Ρέθυμνο.

* Άρχισε συστηματική συνεργασία με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για τη συμπληρωματική θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτημένων.

* Ιδρύθηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο οκτώ νέα Κέντρα Πρόληψης (συνολικός αριθμός σήμερα 62 Κέντρα).

* Εκπαιδεύτηκαν το 2002 σε τρίμηνη εκπαίδευση 350 ωρών 39 νέα στελέχη πρόληψης, ενώ έχουν συνολικά εκπαιδευτεί 299 στελέχη πρόληψης και 135 στελέχη παρακολούθησαν σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Αντιδράσεις

Εν τούτοις, όπως τονίστηκε, τα προγράμματα αυτά προσκρούουν τα δύο τελευταία χρόνια σε ένα πρόβλημα: την απουσία επαρκούς ενδιαφέροντος και ανταπόκρισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που εμποδίζει τους ρυθμούς επέκτασης του αριθμού των Κέντρων Πρόληψης ώστε αυτά να καλύπτουν επαρκέστερα τον πληθυσμό της χώρας. Σε τέτοιο βαθμό, που να γίνει γνωστό και στο ευρύ κοινό από τη δημοσιοποίηση των τοπικών αντιδράσεων για την εγκατάσταση του Κέντρου Υποκατάστατων στην οδό Αναγέννησης αλλά και της Μονάδας Θεραπείας του ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα, στην οποία πρωταγωνιστούσαν γνωστοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τα αγανακτισμένα σχόλια της κ. Τσουρή, η οποία κατηγόρησε για… διγλωσσία τη Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι από τη μία μεριά καταγγέλλει την κυβέρνηση για ολιγωρία στο πρόβλημα και από την άλλη επιτρέπει σε στελέχη της, όπως ο δήμαρχος κ. Β. Παπαγεωργόπουλος και ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης, να ηγούνται των αντιδράσεων για τη δημιουργία των Κέντρων.