Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επόμενη στάση: βαγδάτη :: 26-02-2003) 

Επόμενη στάση: Βαγδάτη

Μπους: Χρήσιμη αλλά όχι απαραίτητη η έγκριση των Ηνωμένων Εθνών

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ολοταχώς για πόλεμο, με μια στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, βαίνουν οι ΗΠΑ. Αυτή η "στάση" ίσως να οφείλεται, εν μέρει, και στο ότι, βάσει νέας δημοσκόπησης, η πλειονότητα των Αμερικανών υποστηρίζουν την επίθεση εναντίον του Ιράκ, αλλά με την έγκριση του ΟΗΕ.

Χορός Πολέμου. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κουβέιτ Μοχαμάντ Αλ Καλέντ κραδαίνει το σπαθί του

Χρειάζεται "πλήρης αφοπλισμός" για να αποτραπεί ο πόλεμος στο Ιράκ, δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει τη νέα απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για πόλεμο, η οποία ωστόσο, όπως πρόσθεσε, είναι χρήσιμη αλλά όχι απαραίτητη.

Επίσης, ο Μπους προειδοποίησε ότι οι Ιρακινοί ηγέτες και οι στρατηγοί που "θα αφαιρέσουν αθώες ζωές" ή θα καταστρέψουν ζωτικές υποδομές σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, θα δικαστούν για εγκλήματα πολέμου. Προέβλεψε μάλιστα, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα προσπαθήσει να "κοροιδέψει, για μια ακόμα φορά, τον κόσμο", αποκαλύπτοντας την ύπαρξη όπλων που είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι είχε.

Πάντως, το Ιράκ ενημέρωσε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον εντοπισμό περίπου 100 χειρογράφων που αφορούν την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής το 1991, όπως δήλωσε χθές ο Χανς Μπλιξ.

Το Ιράκ ενημέρωσε επίσης τους επιθεωρητές για την εύρεση μιας βόμβας R-400 που περιέχει υγρό σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι η Βαγδάτη κατέστρεψε βιολογικά όπλα στο παρελθόν, σημείωσε ο Μπλιξ.

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις, για τις οποίες ο Μπλιξ είπε ότι είναι "θετικές" και ότι "χρειάζεται να εξεταστούν περαιτέρω", γίνονται σε μια σειρά από έξι επιστολές που εστάλησαν στην Επιτροπή Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Το Ιράκ παρεμποδίζει τη μετάδοση συνέντευξης του Σαντάμ Χουσεΐν, ανακοίνωσε χθες το CBS. Στην συνέντευξη αυτή, σύμφωνα με το κανάλι, ο Ιρακινός πρόεδρος αναφέρει ότι δεν έχει την πρόθεση να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ, σε αντίθεση με την εντολή που έλαβε από τον ΟΗΕ, και καλεί τον Μποτς σε μια τηλεοπτική συζήτηση, κάτι που απορρίφθηκε αμέσως από τον Λευκό Οίκο.

Η συνέντευξη αυτή που έγινε τη Δευτέρα από τον γνωστό δημοσιογράφο Νταν Ράδερ, είναι η πρώτη που δίνει ο Ιρακινός πρόεδρος σε Αμερικανό δημοσιογράφο τα τελευταία δέκα χρόνια. Και ενώ η ιρακινή αντιπολίτευση - Κούρδοι και Σιίτες - θυμάται την "προδοσία" της Ουάσιγκτον, η οποία κατά τη διάρκεια της εξέγερσής τους το 1991, εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά τον πόλεμο του Κόλπου, δεν επενέβη για να τους βοηθήσει, επιτρέποντας στο καθεστώς της Βαγδάτης να καταστείλει βίαια την εξέγερση, και φοβάται ότι οι παραχωρήσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία θα της στοιχίσουν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, η Τουρκία ακόμα… αποφασίζει για το εάν θα επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να επιτεθούν στο Βόρειο Ιράκ, από το έδαφός της. Χθες αναβλήθηκε η ψηφοφορία επ' αυτού στο τουρκικό Κοινοβούλιο και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο.