Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στο τραπέζι 43 αλλαγές :: 24-02-2003) 

Στο τραπέζι 43 αλλαγές

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη διαβιβάσει, τουλάχιστον προς Αθήνα και Άγκυρα, έγγραφο με 43 αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου κατά τις συνομιλίες του Κόφι Ανάν στις τρεις πρωτεύουσες πριν επιδοθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου προς τις δύο πλευρές το αργότερο έως τις 2 Μαρτίου, δηλαδή αμέσως μετά την επίσημη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Τα βασικά σημεία

Πληροφορίες των "ΝΕΩΝ" αναφέρουν ότι μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι: 1. Η χερσόνησος της Καρπασίας να παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αλλά υπό το ειδικό καθεστώς της λεγόμενης συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης. Προβλέπεται να επιστρέψουν 18-20 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της χερσονήσου.

2. Να επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους τρία χωριά της κεντρικής Μεσαοριάς επιπλέον αυτών που προβλέπονται στους χάρτες του σχεδίου που βρίσκεται στο τραπέζι. Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν αυξάνεται από 85 στις 87 χιλιάδες.

3. Οι στρατιωτικοί σχηματισμοί Ελλάδας - Τουρκίας που θα παραμείνουν στο νησί θα ανέρχονται στις 6 χιλιάδες για κάθε πλευρά. Ο αριθμός τους θα επανεξετασθεί σε 10 χρόνια.

4. Οι Ελληνοκύπριοι που θα εγκατασταθούν στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή κεντρικών οργάνων.

Τονίζεται επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη ότι το σχέδιο που πρόκειται να υποβληθεί είναι η τελευταία λέξη εκ μέρους τους.