Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επιμένουν στη διπλωματική λύση :: 24-02-2003) 

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επιμένουν στη διπλωματική λύση

Παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχονται από την αμερικανική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εμμένουν στη θέση ότι τα διπλωματικά μέσα για την επίλυση της κρίσης με το Ιράκ δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί. Βασικότερος σύμμαχός τους είναι η κοινή γνώμη, που παραμένει σταθερά αντιπολεμική.

Μιλώντας προχθές σε διάσκεψη του κόμματος των Πρασίνων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να αποκλειστεί ως το έσχατο μέσο για τον αφοπλισμό του Σαντάμ Χουσεΐν και κάλεσε τον τελευταίο να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις. "Πρέπει να στηριχθούμε σε μη στρατιωτικά μέσα", τόνισε, καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους. "Τα μέσα αυτά δεν έχουν εξαντληθεί".

Το όραμα

Η Γερμανία, που ασκεί αυτό τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν η πρώτη που πήρε τις αποστάσεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Όταν όμως η κυβέρνηση Μπους κατέστησε σαφή τα σχέδιά της, πήρε τη σκυτάλη της αντιπολεμικής εκστρατείας η Γαλλία που έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Πιστεύω πως ο Ζ. Σιράκ θα προτιμούσε περισσότερο διάλογο", λέει ο Πιερ Μοσκοβισί, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση. "Δεν νομίζω πως η σύγκρουση τον ικανοποιεί. Δεν είναι παραδοσιακός Γκωλιστής και δεν είναι αντιαμερικανός. Στο ζήτημα του Ιράκ, όμως, είναι πεπεισμένος πως ο πόλεμος δεν δικαιολογείται".

Στα 70 του χρόνια, τέσσερα χρόνια πριν από τη σύνταξη και ύστερα από μια άχρωμη επταετή θητεία, ο Πρόεδρος της Γαλλίας βιάζεται να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία. Η κρίση με το Ιράκ αποτέλεσε μια ιδανική ευκαιρία. "Ο Σιράκ έχει ένα όραμα για τον κόσμο", λέει ο Πιερ Λελούς, ένας συντηρητικός βουλευτής που υπήρξε σύμβουλος εξωτερικών θεμάτων του Σιράκ στις αρχές της δεκαετίας του '90. "Οραματίζεται έναν πολυ-πολικό κόσμο, όπου η Ευρώπη αποτελεί το αντίβαρο στην αμερικανική πολιτική και στρατιωτική εξουσία. Στην Ευρώπη, βλέπει μια ηγετική θέση για τη Γαλλία. Και θεωρεί πως η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο".

Μένει να απαντηθεί τι θα ψηφίσει η Γαλλία όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία παρουσιάσουν το νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πολλοί αρχίζουν να διερωτώνται κατά πόσον ο Ζ. Σιράκ έχει προετοιμάσει μια στρατηγική εξόδου, που θα επιτρέψει στο Παρίσι να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, διατηρώντας παράλληλα τα πολιτικά κέρδη που αποκόμισε η Γαλλία.