"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στον αέρα και η διεξαγωγή των προολυμπιακών διοργανώσεων :: 25-02-2003) 

Στον αέρα και η διεξαγωγή των προολυμπιακών διοργανώσεων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΝΤΑΣ

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των αθλητικών έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχουν δημιουργήσει αντίκτυπο τόσο στην προετοιμασία των αθλητών όσο και στη διεξαγωγή των προολυμπιακών διοργανώσεων (test events) που έχουν προγραμματισθεί.

Με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να γίνουν τα 16 test events που έχουν προγραμματισθεί γι' αυτήν τη χρονιά, ενώ υπό αίρεση βρίσκονται και αρκετά του 2004. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η επίσκεψη εκπροσώπων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του Μπάσκετ σήμερα στην Αθήνα. Ο λόγος της επίσκεψης δεν είναι άλλος από την "ανησυχία, που έχει ξεπεράσει τα σύνορα, για την περάτωση των έργων στο γήπεδο του Ελληνικού, όπου θα γίνουν οι αγώνες μπάσκετ του Ολυμπιακού τουρνουά του 2004" σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Ακόμη, τα όσα συνέβησαν με το test event του στίβου, μας… εξέθεσαν. Ο ΣΕΓΑΣ είχε αναλάβει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων - νεανίδων για το καλοκαίρι του 2003, όμως εδώ και ενάμιση χρόνο αναγκάσθηκε να επιστρέψει τη διοργάνωση, αφού το ΟΑΚΑ δεν θα ήταν έτοιμο. Τώρα, προγραμματίζεται να γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα τον Μάιο του 2004 και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τον Ιούνιο του 2004.

Η κορυφή του παγόβουνου

Η κατάσταση με το μπάσκετ και τον στίβο δεν είναι παρά η κορυφή τού… παγόβουνου. Για να γίνουν τα test events στο βόλεϊ, πρέπει να είναι έτοιμο το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το Σπίτι της Πάλης στα Άνω Λιόσια βρίσκεται στα μπετά και την κατασκευή του χωροδικτυώματος για την οροφή. Και φυσικά η προολυμπαική διοργάνωση του τζούντο (Νοέμβριος) κινδυνεύει με μετάθεση σε άλλη ημερομηνία ή ματαίωση. Το test event στην ιππασία έχει ήδη μετατεθεί (ήταν προγραμματισμένο για τον Αύγουστο) και δεν αποκλείεται και να ματαιωθεί, στο Φάληρο τα έργα προχωρούν αρκετά αργά και υπάρχει πρόβλημα με τη διοργάνωση για το μπιτς βόλεϊ. Ακόμη, οι εγκαταστάσεις για το Μοντέρνο Πένταθλο στο Γουδί δημοπρατήθηκαν πρόσφατα και δεν προβλέπεται να είναι έτοιμες τον Δεκέμβριο, στο Ελληνικό τα έργα πηγαίνουν με ρυθμό χελώνας και υπάρχει ερωτηματικό για το σλάλομ κ.λπ.

Τα test events θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για κάθε διοργανώτρια πόλη, αφού μέσα από αυτά αναδεικνύονται τα προβλήματα. Αυτονόητο είναι πως για την Αθήνα έχουν έναν ακόμη λόγο παραπάνω, αφού η Ελλάδα δεν έχει διοργανώσει ποτέ αγώνες παγκοσμίου επιπέδου στο μπέιζμπολ, το σόφτμπολ, το μπάντμιντον και άλλα αθλήματα που είναι άγνωστα στη χώρα μας. Και αυτή θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να αποκτηθούν εμπειρίες και να εντοπισθούν λειτουργικά προβλήματα.

Και για τους αθλητές

Παράλληλα, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή χθες στα "ΝΕΑ", ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Δυστυχώς, έχουμε προβλήματα. Γιατί οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά ήταν να παραδοθούν στον στίβο τον Σεπτέμβριο, όμως καθυστέρησαν. Το κλειστό της Παιανίας δεν έχει παραδοθεί, ματαιώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, δεν έγιναν αρκετές ημερίδες και όλα αυτά συνιστούν όχι καλή αγωνιστική και προπονητική κατάσταση, που δεν είναι ό,τι το καλύτερο στην παρούσα περίοδο".

Στον αντίποδα βρίσκεται η γυμναστική. "Δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Το γυμναστήριο στον Άγιο Κοσμά πληροί όλες τις ανάγκες μας. Μικροπροβλήματα είχαμε, αλλά δεν είναι άξια λόγου", είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Δημητρόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το αν θα μπορέσει να γίνει η προολυμπιακή διοργάνωση τον Μάρτιο του 2004 στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, εκφράζοντας ερωτηματικά για το αν θα είναι έτοιμες.

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης η θέση στο ζήτημα των test events είναι πως "ούτε στο Σίδνεϊ έγιναν σε όλα τα αθλήματα", ενώ σε αυτά που πραγματοποιήθηκαν αρκετές διοργανώσεις έγιναν σε επίπεδο τοπικών ή σχολικών πρωταθλημάτων.