Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πέρασε η τροπολογία για τα εντός σχεδίου... δάση :: 21-02-2003) 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πέρασε η τροπολογία για τα εντός σχεδίου… δάση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Το Μαρούσι είναι από τις εντός σχεδίου περιοχές που ευνοούνται από την τροπολογία

Ψηφίσθηκε χθες κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την Κτηματογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο, η επίμαχη τροπολογία που αναφέρεται στην κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας από το Δημόσιο για ορισμένες εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως.

Η ρύθμιση αφορά σε περιοχές οι οποίες, με βάση παλαιές αεροφωτογραφίες, εμφανίζονταν ως δασικές εκτάσεις και οι οποίες κάποτε ανήκαν στο κράτος ενώ σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως.

Σύμφωνα με την τροπολογία το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει ενστάσεις εγγραφής στο Κτηματολόγιο για δομημένα ή αδόμητα οικόπεδα εμβαδού μέχρι δύο στρεμμάτων, καθώς και μεγαλύτερες των δύο στρεμμάτων εκτάσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές φέρουν πριν από την 31/12/2002 κτίσματα τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 30% του συντελεστή δόμησης της περιοχής. Και στις δύο περιπτώσεις ο δικαιούχος οφείλει να έχει νόμιμους τίτλους ή να προβάλει δικαίωμα χρησικτησίας 30 ετών.

Υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις μεγαλύτερες των δύο στρεμμάτων εκτάσεις υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ευνοηθούν οι μεγαλοκαταπατητές.

Μόνο για οικόπεδα

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η ρύθμιση δεν αφορά νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων αλλά στέκεται μόνο σε οικόπεδα. Μάλιστα η υπουργός ανέφερε ότι η τροπολογία έχει να κάνει με πυκνοδομημένες περιοχές π.χ. Μαρούσι, Γλυφάδα, Γαλάτσι, Κορυδαλλός, Κερατσίνι κ.λπ. "Χρειάζονται τομές, είπε, και πρέπει να έχουμε την τόλμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με ευθύνη του Δημοσίου που όλα αυτά τα χρόνια ούτε κατέγραψε αλλά ούτε και περιφρούρησε την περιουσία του".