Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εναλλακτικές λύσεις ψάχνουν οι ηπα :: 21-02-2003) 

Εναλλακτικές λύσεις ψάχνουν οι ΗΠΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Μια οριστική άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ως ορμητήριο για την από Βορρά διείσδυση στο Ιράκ, θα προκαλέσει περιπλοκές στο ήδη περίπλοκο πολεμικό σχέδιο, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου και ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματικοί. "Αλλά - όπως τόνισε ένας από αυτούς - αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να σταματήσει η επιχείρηση".

Μια εναλλακτική λύση που εξετάζεται - με την προϋπόθεση ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η τουρκική συμμετοχή - συμπεριλαμβάνει τη ρίψη αερομεταφερόμενων μονάδων στο Βόρειο Ιράκ, με στόχο να διασφαλίσουν αεροδρόμια που θα χρησιμοποιηθούν ως προκεχωρημένες βάσεις. Μερικά από αυτά τα αεροδρόμια έχουν διαδρόμους αρκετά μεγάλους, ώστε να μπορούν να προσγειωθούν εκεί μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη, ικανά να μεταφέρουν άρματα μάχης και άλλα θωρακισμένα οχήματα. Με τη διαφορά ότι ο αριθμός των μεταγωγικών θα είναι πολύ μικρότερος από εκείνα που θα μπορούσαν να απογειωθούν από τις τουρκικές βάσεις.

Χιλιάδες ελαφρά οπλισμένοι οπλίτες θα μπορούσαν να αποσταλούν στο Βόρειο Ιράκ από βάσεις της περιοχής ή ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χιλιάδες πεζοναύτες βρίσκονται ήδη πάνω στα πλοία που πλέουν στα ανοικτά του Ιράκ, περιμένοντας εντολές να αποβιβαστούν όταν χρειαστεί.

"Είναι φανερό πως όση περισσότερη βοήθεια δοθεί σε κάποιον, τόσο πιο εύκολα θα φέρει σε πέρας την αποστολή του", είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, όταν ρωτήθηκε για τις δυσκολίες της εισβολής στο Ιράκ, χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας. "Πάντως, υπάρχει χρόνος και επεξεργαζόμαστε άλλες λύσεις".