Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ψυχρός πόλεμος :: 21-02-2003) 

Ψυχρός πόλεμος

Σκληρό παζάρι Τουρκίας - ΗΠΑ

"Τι σημαίνει το ποσό αυτό; Ξέρετε να μου πείτε αν περιέχει ΦΠΑ, τι τόκο έχει, είναι δωρεά, παραγραφή, πίστωση;", αντιγυρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ στον δημοσιογράφο που τον ρωτάει "για τα είκοσι έξι δισεκατομμύρια δολάρια που ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου".

Εμπορικό πλοίο με αμερικανική σημαία ξεφόρτωσε 552 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο λιμάνι της Ισκέντερουν

"Κάνουμε θυσίες, η Ουάσιγκτον πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας και, μάλιστα, όχι προφορικά, αλλά με έγκριση του Κογκρέσου", λέει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ταγίπ Ερντογάν.

Δισεκατομμύρια δολάρια αιωρούνται στον ορίζοντα της Άγκυρας. Εκφέρονται με μεγάλη ευκολία τα ποσά που απαιτούνται ως αποζημίωση "ώστε να επιτρέψει η Τουρκία τη διέλευση αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφός της για την επίθεση εναντίον του Ιράκ". Και με ψυχραιμία. "Θα πληρώσουμε τίμημα είτε συμπαρασταθούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είτε όχι", οπότε καλύτερα να ωφεληθούμε κατιτί, είναι προφανώς η κεντρική ιδέα της "πολιτικής" που ακολουθεί η νέα τουρκική κυβέρνηση - έκλεισε τις εκατό πρώτες ημέρες της στην εξουσία στις 11/2.

Μιλώντας τόσο πολύ για την "οικονομική αποζημίωση", αφήνονται στη σκιά τα άλλα δύο σκέλη του καταλόγου των απαιτήσεων της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Το "στρατιωτικό", για το οποίο φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή: οι τουρκικές δυνάμεις θα έχουν Τούρκο διοικητή, θα δημιουργηθεί, όμως, επίσης μια "κοινή αμερικανοτουρκική στρατιωτική διοίκηση" στο Ντιάρμπακιρ.

Το "πολιτικό" σκέλος αφορά τη γνωστή τουρκική θέση "η δημιουργία κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ αποτελεί για μας casus belli". Κι αυτό είναι καλύτερο να παραμένει στη σκιά. Γιατί, τότε, θα έπρεπε, τουλάχιστον, να εξηγηθεί πώς γίνεται η Τουρκία "να απαιτεί να μην έχουν κράτος τα πέντε εκατομμύρια των Ιρακινών Κούρδων", αλλά, από την άλλη πλευρά, "να ζητά την αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους για τους Τουρκοκυπρίους".

Όπως διαφαίνεται από τις αλληλοσυγκρουόμενες και - μερικές φορές - αλληλοσυμπληρούμενες σχετικές κυβερνητικές δηλώσεις, η εκχώρηση άδειας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για το άνοιγμα του - φθηνότερου και ασφαλέστερου για τους Αμερικανούς - βόρειου μετώπου είναι ζήτημα ημερών, πιθανότατα, μάλιστα, χωρίς να περιμένει "την έγκριση της βοήθειας από το Κογκρέσο".

Χθες το πρωί, ένα εμπορικό πλοίο με αμερικανική σημαία ξεφόρτωσε πεντακόσια πενήντα δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο λιμάνι της Ισκέντερουν, μπρος στα έκπληκτα μάτια των λιμενικών αρχών και των δημοσιογράφων. Πιο εκπληκτικό ήταν το σχόλιο του Ταγίπ Ερντογάν όταν ρωτήθηκε σχετικά σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδινε εκείνη την ώρα: "Αγνοώ με ποια αιτιολογία ήρθαν".