Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( νέο σχέδιο μέσα σε μία εβδομάδα :: 21-02-2003) 

Νέο σχέδιο μέσα σε μία εβδομάδα

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ θα δώσει "πράσινο φως" για επίθεση

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Την ερχόμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ θα καταθέσουν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εγκρίνει την χρήση βίας εναντίον του Ιράκ και θα δίνει στις ΗΠΑ το "πράσινο φως" για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράκ, χωρίς καμία χρονική δέσμευση.

Σχέδιο απόφασης, για τον ιρακινό αφοπλισμό, θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε χθες, ανώνυμα, κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος, που συνόδευε τον Μπους σε περιοδεία στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν επιθυμούν να περιέχεται "καταληκτική ημερομηνία", πέραν της οποίας μπορεί να αναληφθεί στρατιωτική βία εναντίον της Βαγδάτης, στο σχέδιο ψηφίσματος για τον αφοπλισμό του Ιράκ, δήλωσε χθες ο Κόλιν Πάουελ. "Επείγει πλέον ο χρόνος", σημείωσε, ενώ τόνισε ότι στο σχέδιο απόφασης "θα αναφέρεται ρητά ότι το Ιράκ δεν τήρησε την (ομόφωνη) υπ' αριθμόν 1441 απόφαση αναφορικά με τον αφοπλισμό του, ενώ θα αναφέρεται επίσης "η ευθύνη" του ΟΗΕ να αναλάβει δράση - χωρίς όμως κάποια διορία - επειδή το Ιράκ δεν τήρησε την παραπάνω απόφαση".

Ο Μπους πάντως κατηγόρησε χθες τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι κρύβει τα όπλα του μαζικής καταστροφής και δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης απέναντι στον κίνδυνο δεν είναι μια επιλογή που θα υιοθετήσει. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Ιρακινός ηγέτης "προκαλεί την τύχη του" αρνούμενος να συμμορφωθεί προς την απόφαση 1441 του ΟΗΕ.

"Αν η χρήση της ένοπλης βίας καταστεί αναγκαία για να αφοπλιστεί το Ιράκ, οι ΗΠΑ, συνεπικουρούμενες από άλλες χώρες, θα ενεργήσουμε με αποφασιστικό τρόπο για μια δίκαιη υπόθεση και θα θριαμβεύσουμε", δήλωσε ο Μπους, που τόνισε ότι, "εάν οι ΗΠΑ αναγκαστούν να πάνε σε πόλεμο, θα απελευθερώσουν τον ιρακινό λαό από τον ζυγό ενός ωμού και βίαιου δικτάτορα".

Η χρήση βέτο

Πάντως, τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι ρόδινα για τις ΗΠΑ, μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γαλλία και Ρωσία δεν αποκλείουν να "απαντήσουν", σε σχέδιο απόφασης που θα επιτρέπει τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ, με την άσκηση βέτο - αν και θα προτιμούσαν ένα πλειοψηφικό "όχι" στο αμερικανικό σχέδιο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ, προειδοποίησε πάντως χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τη Γαλλία "με την πλάτη στον τοίχο".

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα - το οποίο είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο στις δηλώσεις που έκανε ανωνύμως στην εφημερίδα "αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Βαγδάτη" - το Ιράκ "έχει φανερά αποθρασυνθεί από την αντιπολεμική στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν παγκοσμίως", δεν τηρεί την υπόσχεσή του για "αυξημένη συνεργασία" με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ αποφάσισε να ζητήσει από το Ιράκ να καταστρέψει τους πυραύλους αλ-Σάμουντ-2 που διαθέτει, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμα αν πρέπει να καταστραφούν και οι προωθητήρες των πυραύλων, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο Χανς Μπλιξ αναμένεται ότι θα απευθύνει σχετική επιστολή στην ιρακινή ηγεσία, αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες που γίνονται από τους επιθεωρητές σε καθημερινή βάση αυτή την εβδομάδα, σε πυραυλικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται το αντιπολεμικό μέτωπο - τόσο στο εσωτερικό του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και ευρύτερα. Το Καμερούν, η Γουινέα, το Πακιστάν, και η Χιλή - τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ανήκουν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων - διακήρυξαν χθες πως επιθυμούν μία ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ και πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.