"Ta Nea" Newspaper
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η μάχη για το δεύτερο ψήφισμα
Οι ΗΠΑ επέλεξαν να ερμηνεύσουν τη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ως ενισχυτική της προσπάθειάς τους για τον αφοπλισμό του Ιράκ, επειδή αυτή σημειώνει ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον, μιλά για «τελευταία ευκαιρία» του Σαντάμ Χουσεΐν, εναποθέτει σε αυτόν τις ευθύνες για το ενδεχόμενο πολέμου, και αναφέρεται για πρώτη φορά σε «χρήση βίας», έστω και ως έσχατη λύση.
Το επόμενο δεκαήμερο θα ακολουθήσει έντονη διπλωματική κινητικότητα για την έκδοση δεύτερου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο οι κ.κ. Μπους και Μπλερ θα επιθυμούσαν να έχει τηλεγραφικό χαρακτήρα, να καταγράφει παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και του 1441, και με αυστηρή διατύπωση να απειλεί το Ιράκ ότι ο αφοπλισμός του θα επιτευχθεί ακόμη και διά της βίας. Αντιλαμβανόμενοι, όμως, ότι είναι αδύνατο να εξασφαλίσουν ένα τέτοιο «σκληρό» κείμενο, θα εργαστούν για μια πιο ήπια διατύπωση, που απλώς θα επαναλαμβάνει την προειδοποίηση προς τη Βαγδάτη ότι εάν δεν αφοπλιστεί θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες». Ο κ. Μπους δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα, αλλά θα το επιδιώξει για να βοηθήσει τον φίλο του, Τόνι Μπλερ, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση στο εσωτερικό της χώρας του.
Από την πλευρά τους, οι άλλες τρεις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο - Γαλλία, Ρωσία και Κίνα - αντιτίθενται σε δεύτερο ψήφισμα και εμμένουν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις με ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου του Ιράκ.
Πάντως, ο κ. Μπους δεν πτοείται. Θα υποστηρίξει ότι από τις 12 Σεπτεμβρίου που εκφώνησε την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη έως το τέλος Φεβρουαρίου, ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε έξι μήνες για να αφοπλιστεί οικειοθελώς και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν το έκανε.
Πολλά θα κριθούν από το περιεχόμενο της νέας ενημέρωσης των επιθεωρητών την 1η Μαρτίου, και ενώ ο Κόφι Ανάν έχει δηλώσει ότι επίθεση χωρίς νέο ψήφισμα δεν νομιμοποιείται. Έτσι, προκύπτουν δύο κρίσιμα ερωτήματα: θα επιμείνουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην έκδοση δεύτερου ψηφίσματος μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό να καταψηφιστεί; Και η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος: σε περίπτωση που το κάνουν, θα τολμήσουν οι τρεις χώρες που έχουν δικαίωμα βέτο να το ασκήσουν;