Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( λάδι στη φωτιά έριξε ο "πράσινος" υπουργός :: 20-02-2003) 

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΤΡΙΤΙΝ

Λάδι στη φωτιά έριξε ο "πράσινος" υπουργός

Γιούργκεν Τρίτιν. Ξέσπασε κατά της κυβέρνησης του Τζόρτζ Μπους

Ο "πράσινος" υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γιούργκεν Τρίτιν έριξε χθες λάδι στη φωτιά του διατλαντικού καβγά σχετικά με το Ιράκ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συγκρουσθούν με τη Βαγδάτη για τα δικά τους πετρελαϊκά συμφέροντα. Ο Τρίτιν διατύπωσε την κατηγορία αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντι Βελτ". "Ο πόλεμος δεν είναι δικαιολογημένος", δήλωσε ο υπουργός. "Πρόκειται για γεωστρατηγικά και πετρελαϊκά συμφέροντα. Οι διαδηλωτές έχουν δίκιο που λένε "όχι πόλεμος για το πετρέλαιο"".

Πρόκειται για τα πιο έντονα σχόλια που έχει κάνει Γερμανός υπουργός, αφότου ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απέλυσε την υπουργό Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ-Γκμέλιν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επειδή παρομοίασε τις τακτικές του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με εκείνες του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ (επίσης του κόμματος των Πρασίνων) απέρριψε πάντως ως "ανοησίες" δημοσιεύματα Αμερικανών αρθρογράφων ότι η Ουάσιγκτον θέλει να ανατρέψει την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βερολίνου, επειδή αντιτίθεται σ' έναν πόλεμο με το Ιράκ.