"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ενοχλημένοι για το... αρόδο :: 20-02-2003) 

Ενοχλημένοι για το… αρόδο

Δυσαρεστημένοι οι ΝΑΤΟϊκοι που αγκυροβόλησαν ανοιχτά

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους από την απόφαση της τελευταίας στιγμής να μη δέσουν τα πλοία της Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου σε προβλήτα στον Πειραιά, αλλά να αγκυροβολήσουν ανοιχτά.

Γερμανική φρεγάτα. Ανοιχτά αγκυροβόλησε η φρεγάτα «Άουξμπουργκ», όπως και οι υπόλοιπες πέντε

Ωστόσο την ενόχλησή τους αυτή οι ΝΑΤΟϊκοί δεν την εξέφρασαν (προς το παρόν τουλάχιστον…) επισήμως. Αντιθέτως, έδειξαν ότι κατανοούν όχι μόνο τον λόγο που προεβλήθη επισήμως (έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) αλλά και τον… πραγματικό: «Δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή καθώς υπάρχει κορύφωση του αντιπολεμικού κλίματος σε όλο τον κόσμο», φέρεται να είπε ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος σε συμμαχικό επιτελείο. Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη «δεν σχετίζεται με ενδεχόμενες επιχειρήσεις στο Ιράκ». Παράλληλα διατυπώνεται και η άποψη από στρατιωτικές πηγές ότι η όλη εξέλιξη ίσως να βοηθάει την εικόνα του ΝΑΤΟ, καθώς, με δεδομένες τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στον Πειραιά, αποφεύχθηκε η διαδήλωση μπροστά ακριβώς στις δεμένες φρεγάτες…

Το όλο θέμα αναμένεται να σχολιάσει σήμερα ο διοικητής της Νότιας Ευρώπης του ΝΑΤΟ Αμερικανός ναύαρχος Τζόνσον, που θα παρακολουθήσει στον Σαρωνικό ασκήσεις κομάντος.

ΝΑΤΟ για σχέδια πτήσεων

Τα σχέδια όμως που θα χρησιμοποιηθούν θα δείξουν ενδεχομένως και το κατά πόσο ο ναύαρχος έχει υιοθετήσει σε θέματα έρευνας και διάσωσης επιστολή του ομολόγου του της Βόρειας Ευρώπης, που δικαιώνει ουσιαστικά τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον έλεγχο του FIR Αιγαίου. Συγκεκριμένα - όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος - ο αεροπορικός διοικητής της Βόρειας Πτέρυγας επισημαίνει ότι το θέμα της υποβολής σχεδίων πτήσης είναι εθνικό θέμα και το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο σ' αυτά. Με την υποβολή των σχεδίων στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας διευκολύνονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς σ' αυτά αναγράφονται οι σχετικές συσκευές και τα δρομολόγια. Επισημαίνει ακόμα ότι με αυτόν τον τρόπο - που τον αμφισβητεί η Τουρκία - μειώνονται οι παραβιάσεις. Τέλος, καλεί τη Νότια Πτέρυγα να καταθέτουν οι πιλότοι της σχέδια «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αντίδραση» - όπως π.χ. της Τουρκίας.

Στη Σούδα

«Επαγρυπνούμε όλο το 24ωρο» διαβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Λουκάς Αποστολίδης τους κατοίκους της περιοχής των Χανίων, που ανησυχούν για την υγεία και την ασφάλειά τους από τις δραστηριότητες στις βάσεις της Σούδας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Αντιδράσεις για την άφιξη

Αντιδράσεις προκαλεί η άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά έξι πολεμικών πλοίων της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Στις εννέα χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις από το ΠΑΜΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, με κυρίαρχο σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο».

Οι περίπου 300 διαδηλωτές συναντήθηκαν στην πλατεία Αλεξάνδρας. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την Παμπειραϊκη Επιτροπή για την Ύφεση στο κέντρο του Πειραιά με πορεία στην Καστέλλα.

Σήμερα στις έξι το απόγευμα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη από την Παμπειραϊκη Επιτροπή για την Ύφεση και Ειρήνη και τη Δράση: Θεσσαλονίκη 2003.

Μισή ώρα αργότερα, στην πλατεία Κοραή πραγματοποιείται δεύτερη συγκέντρωση με βασικό ομιλητή τον Μανόλη Γλέζο. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και τις δημοτικές κινήσεις του Πειραιά και των γύρω δήμων. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και οι δύο πορείες και αναμένεται να ενωθούν σε μία με το κοινό μήνυμα «η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στον Πειραιά είναι ανεπιθύμητη».