Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "καλύτερο και από... πεζό!" :: 19-02-2003) 

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ "ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ" ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

"Καλύτερο και από… Πεζό!"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

ΧΑΝΙΑ

Στη Σούδα. Η γαλλική σημαία κυματίζει στην πρύμνη του "Σαρλ Ντε Γκωλ"

Το… "μακρύ χέρι" της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της εδώ και δύο ημέρες. Το καμάρι του γαλλικού στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο "Charles De Gaulle", που θα παραμείνει ώς την Παρασκευή ελλιμενισμένο στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική βάση της Σούδας, αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά του στους τοπικούς δημοσιογράφους και σε απεσταλμένους αθηναϊκών εντύπων χθες το πρωί.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ό,τι πιο σύγχρονο έχει παρουσιάσει τελευταία η στρατιωτική βιομηχανία της Ευρώπης… "καλύτερο ακόμα και από… Πεζό" λέει χαριτολογώντας Χανιώτης δημοσιογράφος, λάτρης των επίσης γαλλικών αυτοκινήτων. Σε αντίθεση με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, που οι δημοσιογράφοι των Χανίων έχουν συνηθίσει να τα βλέπουν να παρελαύνουν τακτικότατα από τον κόλπο της Σούδας, η ζωή στο "Charles De Gaulle" είναι πιο… χαλαρή.

Απέναντι στη νευρικότητα και στη συνεχή επαγρύπνηση των υπερατλαντικών συμμάχων, οι… Γαλάτες δείχνουν κάτι παραπάνω από άνετοι και φιλικοί. "Είμαστε σε εκπαιδευτικό ταξίδι", εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του αεροπλανοφόρου Μπερνάρντ Μπενό, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι το σκάφος θα πλέει την Παρασκευή με προορισμό την Τουλόν, τη ναυτική του βάση στη Μεσόγειο και όχι ανατολικά. "Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε καμία πολεμική επιχείρηση στον Κόλπο, αφού δεν έχουμε καμιά τέτοια εντολή από τη γαλλική κυβέρνηση", καταλήγει.

Στην άνετη διαμονή του πληρώματος εντός τού μήκους 260 μέτρων σκάφους βοηθάει και με το παραπάνω η λειτουργία μιας καφετέριας και τεσσάρων εστιατορίων, στα οποία μπορούν να προσφέρονται περισσότερα από 4.000 γεύματα καθημερινά. Μέσα στα αμπάρια του "Charles De Gaulle" βρίσκονται αποθηκευμένοι περισσότεροι από 120 τόνοι τροφίμων, με τα οποία και εξασφαλίζεται η διατροφή των 2.000 στρατιωτικών για τουλάχιστον 45 ημέρες χωρίς ανεφοδιασμό.

Ο "εγκέφαλος"

Εκτός της γέφυρας, του καταστρώματος και του χώρου όπου φυλάσσονται τα αεροσκάφη, επισκεπτόμαστε και την εντυπωσιακή αίθουσα ελέγχου και επιχειρήσεων, τον "εγκέφαλο" του αεροπλανοφόρου. Εκεί οι φωτογραφίες και οι κάμερες απαγορεύονται, ενώ γρήγορα εγκαταλείπεται και οποιαδήποτε ιδέα για μικρή βόλτα στον χώρο όπου βρίσκονται οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες, από τους οποίους παράγεται και η ενέργεια για την κίνηση του σκάφους αλλά και για τη λειτουργία των καταπελτών που "στέλνουν" τα αεροσκάφη του στον αέρα.

Απόδειξη τού ότι το αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε εκπαιδευτικό ταξίδι είναι και ο οπλισμός που φέρει. Ενώ είναι σε θέση να φιλοξενήσει μέχρι και 40 αεροσκάφη, διαθέτει 14 καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά Super - Etendard αντί για 20, 4 καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά Rafale αντί για 12, 2 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης Hawkeye αντί για 3, κ.ο.κ. Ωστόσο, η παρουσία ακόμη ενός πυρηνικού πολεμικού σκάφους στα νερά της Κρήτης, εντείνει την ανησυχία των κατοίκων των Χανίων, τόσο για βίαιη συμπεριφορά από πλευράς του πληρώματος κατά τις εξόδους του όσο και για το θέμα τυχόν ρύπανσης από τα πυρηνικά απόβλητα.