Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( με αντιδράσεις το νομοσχέδιο για την εθνική βιβλιοθήκη :: 19-02-2003) 

Με αντιδράσεις το νομοσχέδιο για την Εθνική Βιβλιοθήκη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Το πρώτο, μετά το 1943, νομοσχέδιο για τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου. Οι εργαζόμενοι στη βιβλιοθήκη, ωστόσο, διαφωνούν με το περιεχόμενο του, αντιδρούν στις προθέσεις της κυβέρνησης και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η σημαντικότερη αλλαγή, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που παρουσίασαν χθες ο κ. Ευθυμίου, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θανάσης Τσουρουπλής και η ειδική γραμματέας του υπουργείου κ. Δάφνη Μάνεση, αφορά το καθεστώς λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Από δημόσια υπηρεσία, η οποία υπαγόταν άμεσα στον υπουργό, μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. "Πρέπει να αποκτήσει διοικητική αυτοτέλεια, αυτονομία στη διαχείριση πόρων και ευέλικτη διοικητική λειτουργία. Γι' αυτό προχωρούμε σε αυτή την αλλαγή", δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας. Ενώ συμπλήρωσε ότι "σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της βιβλιοθήκης. Πρέπει να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που επιβάλλουν η τεχνολογία και οι νέες απαιτήσεις του κοινού".

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε χθες ότι ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του ιδρύματος θα ανέλθει σε 700 άτομα από 120 που είναι σήμερα, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία και στη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης. "Σε χώρο πρώην στρατοπέδου θα δημιουργηθεί μια καινούργια εκπληκτική βιβλιοθήκη. Θα λυθεί οριστικά το κτιριακό πρόβλημα", τόνισε ο κ. Ευθυμίου. Η ανακοίνωση του χώρου θα γίνει σύντομα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Έμφαση, τέλος, θα δοθεί στη πλήρη αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της βιβλιοθήκης, καθώς και των εργαστηρίων μικροφωτογράφησης και ψηφιοποίησης.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις προθέσεις της κυβέρνησης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Αντώνης Μπασμπάνος: "Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Το ισχύον δεν εμποδίζει σε τίποτα τον εκσυγχρονισμό της. Γιατί η αναβάθμιση και η αναγέννηση του ιδρύματος - που είχε επί χρόνια εγκαταλειφθεί - να συνοδεύεται από αλλαγή του οργανωτικού της σχήματος;". Ο κ. Μπασμπάνος συμπληρώνει ότι αυτή η αλλαγή ενδεχομένως να κρύβει σκοπιμότητες: "Ίσως να προχωρήσουμε ακόμα και σε μερική ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών και υπηρεσιών της βιβλιοθήκης". Σημειώνει επίσης ότι δεν κατανοεί γιατί μια τόσο σημαντική αλλαγή να μη γίνει σε συνεννόηση με τους εργαζομένους ή ύστερα από διάλογο με αυτούς.