"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( διόδια στο κέντρο του λονδίνου :: 17-02-2003) 

Διόδια στο κέντρο του Λονδίνου

Επίσημη πρώτη για το πρόγραμμα με στόχο να μειωθεί το μποτιλιάρισμα στην πόλη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα στον κόσμο με στόχο να μειωθούν τα μποτιλιαρίσματα και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία στην πόλη ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο με την επιβολή διοδίων για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Επ' αυτοφώρω. 800 κάμερες θα φωτογραφίζουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων που θα εισέρχονται στη ζώνη των διοδίων

Χθες ωστόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον δήλωσε πως πρόκειται για ένα πολιτικό στοίχημα που μπορεί να του κοστίσει την καριέρα του. "Αν πάει στραβά, δεν θα βρίσκομαι εδώ του χρόνου", δήλωσε προς το BBC. "Γιατί όμως να είναι κανείς πολιτικός, αν δεν κάνει κάτι από τη θέση που κατέχει;".

Από σήμερα στις 7 το πρωί, οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να πληρώνουν 5 στερλίνες (περίπου 8 ευρώ) την ημέρα για να οδηγούν στο κεντρικό Λονδίνο - μια περιοχή 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει το πολύβουο οικονομικό κέντρο της πόλης και ορίζεται από ορόσημα της πόλης, όπως το Χάιντ Παρκ δυτικά, η Γέφυρα του Πύργου ανατολικά, το Σεντ Πάνκρας προς Βορρά και το Βόξολ προς Νότο.

Ο δήμαρχος υπολογίζει πως, με τα διόδια, ο όγκος της κυκλοφορίας θα μειωθεί ώς και κατά 15% και η κυκλοφοριακή συμφόρηση ώς και 30%, ενώ παράλληλα θα συγκεντρώνονται 130 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 208 εκατομμύρια ευρώ) τον χρόνο, ποσό που θα επενδύεται στις δημόσιες συγκοινωνίες. Στο κεντρικό Λονδίνο, η μέση ταχύτητα της κυκλοφορίας ήταν μέχρι σήμερα κάτω από τα 16 χλμ/ώρα.

Οι επικρίσεις

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν πως τα λεωφορεία και το Μετρό δεν πρόκειται να αντέξουν την επιπλέον πίεση όταν χιλιάδες αυτοκινητιστές επιλέξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο κέντρο της πόλης λένε πως τα διόδια θα αυξήσουν τα κόστη τους και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπως νοσηλεύτριες και δάσκαλοι, υποστηρίζουν πως πρέπει να εξαιρεθούν από την καταβολή των διοδίων αυτών. Ο Στιβ Νόρις, ο υποψήφιος των Συντηρητικών που θα είναι αντίπαλος του Λίβινγκστον για τη δημαρχία του Λονδίνου στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, υποστήριξε πως το σχέδιο "βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση, είναι απίστευτα περίπλοκο, τεχνικά ελαττωματικό και πιθανότατα δεν θα κάνει κανένα καλό". Και υποσχέθηκε πως, αν γίνει δήμαρχος, θα καταργήσει τα διόδια.

Οι οδηγοί θα μπορούν να αγοράζουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες ή ετήσιες άδειες εισόδου με πιστωτική κάρτα στο Ίντερνετ ή τηλεφωνικά ή να πληρώνουν με μετρητά ή επιταγή σε ταχυδρομικά γραφεία και ορισμένα καταστήματα αναφέροντας τον αριθμό των πινακίδων τους. Ένα δίκτυο από 800 κάμερες, που θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων, θα αστυνομεύει τη ζώνη, φωτογραφίζοντας, από τις 7 π.μ. ώς τις 6.30 μ.μ., από τη Δευτέρα ώς την Παρασκευή, τις πινακίδες των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σ' αυτή.

Οι κάτοικοι

Η πληρωμή. Το έντυπο που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι οδηγοί και το αντίτιμο των ημερήσιων διοδίων

Οι αριθμοί στις πινακίδες θα συγκρίνονται αυτόματα με μια τεράστια εθνική βάση δεδομένων και όσοι δεν έχουν πληρώσει ακόμη θα έχουν περιθώριο ώς τα μεσάνυχτα πριν τους επιβληθεί πρόστιμο 40 στερλινών (περίπου 65 ευρώ), το οποίο θα αυξάνεται στις 80 στερλίνες (130 ευρώ) έπειτα από δύο εβδομάδες και στις 120 στερλίνες (200 ευρώ) έπειτα από 28 ημέρες. Όσοι κατοικούν μέσα στη ζώνη των διοδίων θα έχουν έκπτωση 90%, ενώ θα εξαιρούνται τα αναπηρικά αυτοκίνητα, τα ταξί, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τα μοτοποδήλατα και τα οχήματα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα.

Πριν ακόμη εφαρμοστεί το νέο σύστημα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους επικριτές του. Σε ένα φόρουμ στο Ίντερνετ έγινε έντονη συζήτηση με θέμα πώς μπορεί κανείς να αχρηστεύσει τις κάμερες - μπορεί να κάψει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα με δείκτες λέιζερ ή να χρησιμοποιήσει λιγότερο τεχνολογικές λύσεις, όπως σπρέι μπογιάς ή σφυρί. Από την άλλη, μια ομάδα ποδηλατών σχεδίαζε να γιορτάσει σήμερα το πρωί με σαμπάνιες την ανάκτηση των δρόμων από τους τετράτροχους ρυπαντές.

Το κόστος και τα πρόστιμα

* Τα διόδια: 5 στερλίνες την ημέρα για κυκλοφορία στη ζώνη από τις 6 π.μ. ώς τις 7.30 μ.μ. από Δευτέρα ώς Κυριακή, των αργιών εξαιρουμένων. Καταβάλλονται πριν από τα μεσάνυχτα της ημέρας κατά την οποία κυκλοφόρησε το αυτοκίνητο.

* Πληρωμή: Σε 200 σημεία εντός της ζώνης των διοδίων. Δυνατότητα προπληρωμής καθώς και πληρωμής μέσω τηλεφώνου και Ίντερνετ.

* Τουρίστες - επισκέπτες: Υποχρεούνται να καταβάλλουν διόδια.

* Πρόστιμο: 40 στερλίνες, αν πληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλιώς αυξάνεται.

* Κάτοικοι της ζώνης: θα έχουν έκπτωση 90%.